Slovo igralca Janeza Bremeža

Foto: Gledališče Celje, foto Damjan Švarc
Foto: Gledališče Celje, foto Damjan Švarc
"Z žalostjo v srcih vam sporočamo, da nas je zapustil veliki slovenski igralec," so zapisali na spletni strani celjskega gledališča.
Oglej si celoten članek

V 85. letu starosti je umrl igralec Janez Bermež, so sporočili iz celjskega gledališča, v katerem je deloval od leta 1962 pa vse do upokojitve. V gledališču je ustvaril skoraj 160 vlog, pomemben pečat pa je pustil tudi v filmu in na televiziji. Slovel je po prefinjeni, študiozni in intuitivno poglobljeni igri, so zapisali v gledališču.

Rodil se je 18. avgusta 1935 na Vrhniki. Študiral je na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani v letniku Mire Danilove. Študij je absolviral z vlogo Andreja v Brnčičevi igri Med štirimi stenami leta 1962. Še isto leto se je zaposlil v Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje, kjer je ostal do upokojitve v sezoni 1999/2000.

Prejel je nagrado Borštnikov prstan, ob tem pa še prejemnik nagrade Prešernovega sklada, dveh Borštnikovih nagrad, nagrade sklada Staneta Severja in številnih drugih, so spomnili v celjskem teatru.

Bermež pa v svoji dolgoletni karieri ni močno zaznamoval le SLG Celje, temveč celoten slovenski gledališki prostor. Preigral je tako rekoč ves najpomembnejši dramski repertoar, tako iz domače kakor tudi iz tuje klasične in sodobne dramatike. Bil pa je tudi zelo dober komik. Med drugim je Bermež nastopil tudi v filmih, kot so Moj ata socialistični kulak v režiji Matjaža Klopčiča, Nasvidenje v naslednji vojni Živojina Pavlovića in Idealist v režiji Igorja Pretnarja.

"Vse življenje je bil zvest SLG Celje, čeprav so ga mamile druge hiše, tudi to je, zlasti v današnjih časih, velika redkost. Po upokojitvi je še nekaj sezon igral na celjskem odru, dokler so mu to dopuščale moči. Vse do danes je ostajal zvest obiskovalec premier našega gledališča, s čimer je prav tako izkazoval svojo človeško širino in toplino ter obenem pripadnost in zavezanost kolektivu, ki mu je vse življenje pripadal tudi sam. Pogrešali te bomo!" so sporočilo sklenili na spletni strani celjskega gledališča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.