So otroška zdravila varna?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V začetku meseca so nekateri spletni portali, ki poročajo o zdravju, opozorili na raziskavo, ki se je dokopala do "šokantnega odkritja, da številna zdravila za otroke vsebujejo nevarne količine aluminija".
Oglej si celoten članek

Vprašanja v zvezi s tem smo postavili odgovornim na Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočkov (JAZMP); tam niso seznanjeni s tem, da bi bodisi Evropska agencija za zdravila bodisi Ameriška agencija za hrano in zdravila v zadnjem času obravnavali kakšno raziskavo o prisotnosti nevarnih količin aluminija v zdravilih za uporabo pri otrocih.

Omejena raba barvil

V članku o nevarnostih aluminija je navedeno, da je aluminij v otroških zdravilih prisoten zaradi barvil. "Glede na smernico o uporabi pomožnih snovi v zdravilih je uporaba barvil v zdravilih za otroke omejena. Dokazano nevarna barvila se v pediatričnih zdravilih zgolj iz estetskih razlogov ne smejo uporabljati. V skladu s smernicami so dovoljena le, kadar je to nujno potrebno (na primer za ločevanje različnih jakosti zdravila ali prekrivanje neustrezne barve tekoče farmacevtske oblike), sicer pa se je treba barvilom v teh zdravilih izogibati," pravi Vesna Koblar z JAZMP.

Zastrupitve zelo redke

V članku poleg tega opozarjajo, da je nevarni aluminij tudi v hrani, kozmetiki, sladkarijah, sirupih in drugje. Na JAZMP odgovarjajo: "Glavni vir vnosa aluminija pri človeku je hrana. Večina aluminija, ki se absorbira v prebavnem traktu, se izloča z urinom. Zastrupitev z aluminijem večinoma nastopi pri bolnikih z ledvično okvaro. Akutna zastrupitev je zelo redka. Znaki zastrupitve so nespecifični; pojavijo se lahko mišična šibkost, bolečine v kosteh, številni zlomi (zlasti reber in medenice), ki se ne celijo, spremembe vedenja (tudi demenca) in prezgodnja osteoporoza."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.