Sončite zadnjico? Zaman!

Foto: Žurnal24 Zmernost in previdnost naj bosta vaši vodili, če se res ne morete odpovedati son
Kljub opozorilom zdravnikov še vedno ure in ure (skoraj) goli preležite na soncu in upate, da bo vaše telo lepo in enakomerno zagorelo? Ne bo vam čisto uspelo, pravijo strokovnjaki.
Oglej si celoten članek

Dolge ure na soncu vam ne bodo pomagale do enakomerne zagorelosti vsega telesa, so odkrili raziskovalci in strokovnjaki za kožnega raka z britanske Edinburgh University. "Zadnjica preprosto ne zagori tako dobro kot drugi deli telesa. Koža na zadnjici je namreč debelejša kot drugje, " je povedal profesor dermatologije Jonathan Rees in dodal, da "je odebelitev kože del obrambnega mehanizma", ki pomaga varovati srednjo in spodnjo plast kože (usnjico in podkožje torej) pred nevarnimi sončnimi žarki. "Tudi če bi se pritrdili na vrtljivo napravo in se vrteli na soncu, ne bi bili povsod enako zagoreli," je povedal.

Nikoli brez zaščite
Raziskava pa ni bila sama sebi namen. "Ena resničnih ugank melanoma je, zakaj se na nekaterih delih telesa pojavlja pogosteje kot na drugih. Naše delo kaže, da smo 'sestavljeni' iz različnih enot kože, ki različno reagirajo na sončno svetlobo. Zato bi morali med izpostavljanjem soncu nekatere dele telesa zavarovati bolj kot druge," je pojasnil Rees. V vsakem primeru pa na soncu nikoli na pozabite na kakovostno kremo z zaščitnim faktorjem in na pravila varnega sončenja. Čeprav mnogi strokovnjaki trdijo, da varno sončenje sploh ne obstaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.