Spremembe med nosečnostjo, 2. del

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V prvem delu članka smo spoznali spremembe, ki se pojavijo na laseh, koži, očeh, možganih, v ustih in nosu ter imunskem sistemu. In katere spremembe še pusti nosečnost na telesu bodoče mamice?
Oglej si celoten članek

Prsi

Dojke tekom nosečnost doživijo največje spremembe. Hormona estrogen in progesteron se povečata, prav tako prolaktin, ki je zadolžen za proizvajanje mleka. Bradavici sta bolj izbočeni, kolobarji okoli pa postanejo večji in temnejši, bolj so izrazite mlečne žleze. Spremembe se dogajajo tudi v notranjosti – večja prekrvavljenost naredi dojke večje, mlečni kanali in mešički se večajo in množijo. Po navadi se dojke povečajo za eno številko nedrčka ali več, so bolj zatečene, na dotik pa bolj občutljive.

Kupite si kvaliteten nedrček, ki bo dobro podprl dojke, material pa jih ne bo dodatno dražil. Kot rečeno, se dojke povečajo, zato si kupite večji nedrček. Če se vam zdi potrebno, lahko v nedrčku tudi spite.

Srčno-žilni sistem

Srce mora črpati dodatne količine krvi, zato bije hitreje in močneje kot normalno. Ker je treba zapolniti veliko krvnih žil, še posebej tiste v posteljici, hormoni pa žile naredijo bolj ohlapne, v drugem tromesečju krvni pritisk rahlo pade. Nosečnice so tako pogosto omotične ali pa celo omedlijo. Iz še neznanih razlogov se krvne žile zožajo namesto razširijo, kar povzroči povišanje krvnega pritiska. Za dodatne rdeče krvničke je potrebno železo. Šest miligramov železa na dan bo preprečilo anemijo.

Za močno in zdravo srce se priporoča aerobna vadba, pri tem pa zadostno pitje tekočine pred, med in po vadbi. Že samo dvajset minut sprehoda na dan utrjuje srce in pljuča za porod, obenem pa zmanjšuje krvni pritisk. O primerni vadbi se posvetujte z ginekologom. Če čutite omotico, sedite ali lezite ter globoko dihajte, dokler neprijeten občutek ne mine. Opozorite svojega ginekologa na znake, kot so hujši glavoboli, zatekanje obraza ali rok, bolečine v trebuhu, težave z vidom ter nenadno povišanje telesne teže. Veliko počivajte.

Prebavni trakt

Želodec je bolj obremenjen, vendar ne samo zaradi slabosti. Zgaga, slaba prebava in zapeka so pogosti stranski učinki počasnejše prebave. In kdo je glavni krivec? Progesteron. Ker črevesje naredi počasnejše, se hrana v želodcu kasneje prebavi. Kot posledica je pogosto spahovanje, bruhanje, povečani plini in neprijetno zaprtje. Glede na vse neprijetnosti pa je tudi dobrodejno - ker hrana ostane dlje časa v sistemu, se lahko izloča več hranilnih snovi, ki jih prejme razvijajoči se otrok.

V izogib težavam se odrecite pekoči, začinjeni in mastni hrani, po zaužitem obroku pa se ne ulezite. Če vas zgaga že peče, pojejte malo jogurta ali mleka, ki bo nevtraliziral kislino v želodcu. Slabo prebavo lahko izboljšate s šestimi majhnimi obroki na dan, pijte veliko vode, jejte vlaknine in se redno gibajte.

Roke

Če čutite bolečine v zapestju, prsti so odreveneli ali srbijo, bolečina se pojavlja tudi v roki in na dlani, potem je velika verjetnost, da imate sindrom karpalnega kanala. Le-ta nastane zaradi hormonskih sprememb in zastajanja tekočin. Težavo, ki po porodu hitro izgine, med nosečnostjo opazi skoraj polovica nosečnic.

Če veliko delate z računalnikom ali z rokami, pogosto spreminjajte pozicijo in si vzemite več odmorov, da zapestji in roke lahko počivajo. Če je težava neznosna, bo zdravnik predpisal ustrezno zdravljenje. Pomaga tudi joga.

Spolovilo

Hormoni lahko povečajo libido. Po erogenih conah se poveča pretok krvi, povečan vaginalni izcedek pa služi kot lubrikant. Rezultat - drugo trimesečje je lahko zelo živahno. Dokler nosečnost ni rizična, uživajte v spolnih odnosih, kolikor se le da, saj bo po porodu za posteljne radosti manj časa. Primerno zdravite hemeroide in vaginalne okužbe.

Noge

Več krvi in pritisk povečane maternice na žile v dimljah bo povzročilo nabiranje tekočine v spodnjem delu telesa. Dodatna teža maternice in otroka ter pomanjkanje kalcija in magnezija lahko povzročajo boleče krče v nogah, še posebej ponoči.

Omilite bolečine z nosečniškimi nogavicami, ki segajo do bokov, pijte veliko tekočine, izogibajte se dolgemu sedenju in stanju, nekajkrat na dan pa se ulezite na hrbet, noge pa dvignite. Če zatekate, obvestite svojega ginekologa. Pred spanjem rahlo razgibajte noge, na dan pa zaužijte najmanj tisoč miligramov kalcija.

Stopala

Nosečnice rade hodijo bose, saj jih čevlji pogosto tiščijo. Za povečanje stopal sta kriva začasno povečanje teže in zadrževanje vode. Po porodu se pogosto zgodi, da se materam poveča številka čevlja. Hormon relaksin, ki mehča vezi v medenici in jo pripravlja na porod, rahlja tudi druge dele telesa. Ko se vezi v stopalu raztegnejo, se zrahljajo tudi kosti, ki niso trdno skupaj.

Za omilitev oteklin stopala pogosto namakajte v hladni kopeli, jih podprite in pri ležanju dvignite. Če ne pomaga, si kupite večje in udobnejše čevlje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.