Srčni infarkt

Foto: Žurnal24
Kaj je srčni infarkt in kako ga prepoznate? Veste, kako ukrepati?
Oglej si celoten članek

Je vedno posledica zamašitve žil (koronarne žile), ki prehranjujejo srčno mišico. Lahko se razvije iz že obstoječih srčnih težav (angina pectoris) ali pa se razvije nenadno.

Dejavniki tveganja za srčni infarkt:

  • zvišanje krvne maščobe
  • kajenje
  • sladkorna bolezen
  • zvišani krvni pritisk
  • dedna nagnjenost (če je kdo od bližnjih sorodnikov – starši, bratje, sestre, bratranci – umrl zaradi srčnih težav pred 50 letom)

Kako prepoznamo infarkt?
Znak je huda bolečina, ki se širi v vrat in levo roko. Bolečina je tako močna, da lahko spodbudi bruhanje ali pa celo izgubo zavesti.

Kako pomagamo?
Če je človek pri zavesti, ga vprašamo, ali ima pri sebi kaka zdravila za srce. Če jih ima, mu jih pomagamo vzeti (ljudje, ki imajo diagnosticirano angino pektoris, imajo pri sebi nitroglicerin; nitroglicerin je zdravilo v razpršilu, daje se ga pod jezik, deluje pa tako, da širi žile in tako bolje preskrbi srce s krvjo). Pokličemo pomoč (112). Če je človek izgubil zavest, se ravnamo po pravilih, ki veljajo za pomoč nezavestnemu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.