Starejši lahko potujejo ceneje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Leta na potovanju niso nujno ovira, ampak so lahko celo prednost, saj veliko držav ponuja popuste za starejše.
Oglej si celoten članek

Ti po navadi veljajo za starejše od 60 let, mejna starost pa je lahko tudi višja ali nižja. Pri tem velja poudariti, da dokazilo o letih ni le videz, ampak osebni dokument, na katerem je zapisana letnica rojstva.

Za pol cene ali brezplačno

Evropske države večinoma ponujajo popuste za javni prevoz in znamenitosti. V Italiji boste na primer ceneje dobili vstopnico za opero, v Franciji za muzej in v Španiji za obisk samostana, v Londonu pa boste lahko dobili kar 50-odstotni popust za obisk marsikatere gledališke predstave na znamenitem West Endu.

Pri prevozih pa sta dobra primera popustov španska železnica Renfe s kartico tarjeta dorada, ki starejšim od 60 let omogoča od 25 do 40 odstotkov popusta, in madžarski javni prevoz (avtobusi in vlaki), ki državljanov Evropske unije, starejših od 65 let, ne stane niti centa.

Ceneje celo v kino

Potniki v ZDA bodo, kar se tiče popustov, ostali praznih rok, saj ti veljajo le za ameriške državljane, drugače pa je v Aziji in Avstraliji. Ta ob dokazilu med drugim omogoča popuste pri večini sredstev javnega prevoza, azijska celina pa se razlikuje od države do države, tako da se o posameznih državah podrobneje poučite sami na spletu.

Od vlaka do znamenitosti

Indija starostnikom na primer ponuja 30-odstotni popust za vožnjo z vlakom, Kitajska pa kar 50-odstotni popust za večino znamenitosti, med njimi za Kitajski zid, Poletno palačo in živalski vrt. Na Tajskem in v Kambodži nekateri popusti veljajo samo za državljane Tajske in Kambodže, Malezija pa med državljani in nedržavljani ne dela razlik, saj državna železnica in ekspresni vlaki, ki vozijo v okolici Kuala Lumpurja, ponujajo 50-odstotne popuste za vse starejše od 60 let, prav tolikšni popust pa bodo lahko starejši dobili ob obisku kina in v nekaterih hotelih celo za samopostrežni bife.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.