Stari Egipčan pripotoval v London

Foto: Žurnal24 Londonski Tower Bridge so dvignili, ko je pod njim plula ladjica z Anubisom. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Londončani so prvega oktobra videli nenavadni prizor: po Temzi je plula majhna tovorna ladja, na kateri je stal velik kip staroegipčanskega boga Anubisa.
Oglej si celoten članek

Prihod sedem metrov visokega črno-zlatega kipa, narejenega iz steklenih vlaken, težkega dobrih pet ton in visokega 7,6 metra, so spremljali številni fotografi, ki so za najbolj dramatičen trenutek izbrali tistega, ko je tovorna ladja s stoječim Anubisom zaplula pod londonskim Tower Bridgeom – dvižni most so zaradi Anubisa odprli.

Anubis vabi na razstavo
Egipčanski bog s šakalovo glavo je na Otok pripotoval z razlogom – že zdaj
opozarja na razstavo zakladov iz grobnice faraona Tutankamona. Razstavo Tutankhamun and the Golden Age of the Pharaohs (Tutankamon in zlata doba faraonov ) bodo v londonski areni O2 odprli 15. novembra. Anubisa so nato odpeljali na Trafalgar Square, kjer je Londončane in turiste osupljal nekaj dni. Stari Egipčan se bo še nekaj časa selil po najbolj obljudenih točkah britanske prestolnice in vabil na razstavo, za katero je do sedaj prodanih ali rezerviranih že slabih 300.000 vstopnic. Med razstavljenimi predmeti bo tudi zlati diadem, ki so ga nadeli mumificiranemu faraonu in štiri majhne zlate škatlice s Tutankamonovimi notranjimi organi.

Stari Egipčani so verjeli, da bog Anubis mrtve spremlja v podzemlje in jih na tej poti ščiti
. To je tudi njegova "naloga" v Londonu – varoval bo prihajajočo razstavo. Staroegipčanski zakladi bodo na ogled do 30. avgusta 2008. Organizatorji so zelo optimistični, saj so razstave, povezane s starimi civilizacijami, zelo dobro obiskane.

Na prestolu že kot otrok
Tutankamon, zadnji faraon svoje dinastije, je vladal med med letoma 1334 in 1325
pred našim štetjem. Umrl je star samo 19 let, kar naj bi se zgodilo v skrivnostnih okoliščinah. Šele nedavno so rentgenski posnetki mumije mladega faraona pokazali, da ni bil umorjen, ampak je zelo verjetno umrl zaradi okužbe, ki je bila posledica zlomljenenoge. Skupaj z njim so pokopali tudi dva njegova mrtvorojena otroka. Grobnico je leta 1922 našel britanski arheolog Howard Carter. To odkritje ima izjemen pomen tudi zato, ker je Tutankamonova grobnica še vedno edina grobnica kakega faraona, ki je plenilci grobov niso odkrili pred arheologi. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.