Starši spijo četrtino manj

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Vsak začetek je težak – starši v prvih dveh letih po rojstvu otroka zamudijo pol leta spanja, opozarja britanska raziskava.
Oglej si celoten članek

Ali morda malce bolj razumljivo povedano: starši v dveh letih spijo četrtino manj, kot bi sicer – kriv je seveda lačen, tarnajoč in jokajoč podmladek. Večina odraslih v 24 urah potrebuje vsaj pet ur neprekinjenega spanca, večina novopečenih staršev, predvsem mater, pa v prvih dveh letih ponoči neprekinjeno spi manj kot štiri ure, je pokazala britanska raziskava. In nekateri starši jo odnesejo še malo slabše; 12 odstotkov staršev, vključenih v raziskavo, ponoči nepretrgoma spi manj kot dve uri in pol.

Naporni dve leti
Raziskovalci so zaključili, da je "povprečni primanjkljaj spanja" v dveh letih kar pol leta, in to ob upoštevanju, da starši nekaj ponoči izgubljenega spanca nadomestijo s kratkimi obdobji spanja čez dan. In posledice pomanjkanja spanca? Za starše v prvih dveh letih otrokovega življenja so izjemno naporne: utrujenost, slaba volja, hitro menjavanje razpoloženja ali celo depresija, prepiri in celo razpad razmerja. Seveda pa se vedno najdejo dojenčki, ki že od prvega dne prespijo skoraj vso noč, dodajajo strokovnjaki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.