Zajtrk naziva najpomembnejši obrok dneva ni dobil brez razloga – pomembno je, da telesu po osmih
ali več urah posta zagotovite vse potrebne hranilne snovi za normalno delovanje, da prebudite
metabolizem in možganom zagotovite vso potrebno energijo za spopadanje z vsakodnevnimi obveznostmi.
Brez zajtrka do odvisnosti?
Veliko ljudi zajtrk preskakuje, češ da zjutraj niso lačni, nato pa zaradi zelo nizke ravni
krvnega sladkorja in želje po ogljikovih hidratih v službi, šoli ali kje drugje posegajo po malih
prigrizkih, kot so čokoladice ali peciva. Ko v telo vnesete večje količine sladkorja, s tem
dvignete raven krvnega sladkorja in spodbudite jetra, da proizvedejo več inzulina, ta pa sladkor iz
krvi pretvarja v maščobne zaloge. A tako kot raven krvnega sladkorja naglo naraste, tudi hitro
upade, zato telo sproži potrebo po novem obroku ali sladkem prigrizku. Zapomnite si, da vsaka
"injekcija“ sladkorja s seboj prinese tudi "injekcijo" inzulina, začaran krog pa lahko hitro
pripelje do odvisnosti od ogljikovih hidratov.
Ogljikovi hidrati so lahko nevarni
Vsaka odvisnost je nevarna – tudi odvisnost od ogljikovih hidratov. Ker slabijo jetra, lahko
pride do diabetesa. Strokovnjaki menijo, da je za nenaden porast diabetesa tipa 2 kriv prav nezdrav
zajtrk – vse več ljudi se namreč na poti v službo ali šolo ustavi v pekarni in zajtrk poje kar na
poti. Živila, narejena iz bele moke, beli riž in bele testenine so sestavljeni iz sladkorjev, ti pa
se pretvorijo v maščobne blazinice, opozarjajo strokovnjaki. Vse navedeno pogosto pripelje do
kopičenja kilogramov, visokega krvnega pritiska in diabetesa, za vse to pa je najpogosteje kriv
prav zajtrk.
Rešitev je zajtrk z beljakovinami
Uravnotežen zajtrk z beljakovinami telo oskrbi z vsemi potrebnimi snovmi in z energijo, ne da
bi se pri tem zvišala raven krvnega sladkorja. Z beljakovinskim zajtrkom boste imeli apetit pod
kontrolo, saj ta zmanjšuje željo po sladkih in slanih prigrizkih, nekaj dobrega pa boste naredili
tudi za svoje zdravje in telo – beljakovine telo pripravijo do tega, da za energijo porablja
lastne maščobne zaloge.
Kaj torej jesti?
Dober zajtrk je sestavljen iz mlečnih proizvodov, ki so vir beljakovin in kalcija,
integriranih žitaric ali peciva, ti so izvor kompleksnih ogljikovih hidratov in sadja ali
zelenjave. S tem telesu zagotovimo dovolj vlaknin (te spodbudijo prebavo), vitaminov in mineralov.
Tisti, ki prisegate na nizkokaloričen zajtrk, namesto polno mastnega mleka izberite lahkega.
Potrebujete visokokalorični zajtrk?
Izberite kosmiče z dodanimi koščki sadja, oreščkov in čokolade, ki jih prelijte z mlekom ali
jogurtom. Dobra izbira je tudi polnozrnato slano pecivo (sosedovo pecivo), ki ga obložite s sirom,
nemastno šunko in zelenjavo, k vsakemu zajtrku pa dodajte tudi sadje po želji.
Ste odvisni od ogljikovih hidratov?
Strokovnjaki ocenjujejo, da kar 58 odstotkov ljudi preskakuje zajtrk, češ da niso lačni. A prav to lahko hitro pripelje do odvisnosti od ogljikovih hidratov. Veste, zakaj?