Ste tudi vi občutljivi na gluten? Telo vam sporoča več, kot si mislite

Foto: Pexels
Foto: Pexels
Prisluhnite telesu in živeli boste bolje in dlje ...
Oglej si celoten članek

Gluten je neškodljiv, vendar lahko pri nekaterih ljudeh tiho najeda zdravje. To so znaki, ki bi lahko kazali na občutljivost na gluten. 

1. Izpadanje trepalnic
Intoleranca na gluten, zlasti pri obolenjih, kot je celiakija, lahko povzroči izpadanje las – tudi trepalnic. Poškodbe tankega črevesja, ki jih povzroči gluten, lahko vodijo do slabše absorpcije hranil, kar povzroča pomanjkanje ključnih vitaminov in mineralov, kot so cink, železo in biotin – ti pa so bistveni za zdravo rast las.

2. Težave s prebavo
Simptomi občutljivosti na gluten pogosto najprej prizadenejo prebavni sistem: slabost, napihnjenost, driska, bolečine v trebuhu in zaprtje. Pogosto se napačno diagnosticirajo kot sindrom razdražljivega črevesja (IBS), ki sicer prizadene 10–15 % svetovne populacije. Pri ljudeh z občutljivostjo na gluten lahko takšne napačne diagnoze pomenijo zamudo pri ustreznem zdravljenju in dolgotrajno nelagodje.

3. Spremembe telesne teže
Intoleranca na gluten lahko povzroči nenadna nihanja telesne teže – bodisi nepojasnjeno hujšanje bodisi pridobivanje teže. Te spremembe so pogosto posledica celičnega vnetja in motenj v presnovi. Če spremembe v teži spremljajo še drugi simptomi, kot so utrujenost, prebavne motnje ali pomanjkanje hranil, je lahko vzrok prav gluten.

4. Hormonsko neravnovesje
Intoleranca na gluten je močno povezana s hormonskimi težavami – nerednimi menstruacijami, nihanjem teže, PMS-om in težavami s spanjem. Najpogosteje se pojavljajo pri ženskah, zlasti v občutljivih življenjskih obdobjih, kot so puberteta, nosečnost in menopavza.

5. Težave s centralnim živčevjem
Uživanje glutena lahko poveča vnetja in prepustnost črevesne stene, kar lahko sproži nevrološke in psihološke simptome, kot so težave s koncentracijo, depresija, anksioznost, nespečnost, razdražljivost, utrujenost in t. i. možganska megla. Raziskave kažejo tudi, da so ljudje z intoleranco na gluten bolj nagnjeni k migrenam – te se pogosto pojavijo že 30–60 minut po zaužitju glutena.

6. Težave s kožo in nohti
Intoleranca na gluten je močno povezana s kožnimi boleznimi, kot sta keratoza pilaris in dermatitis herpetiformis. Gre za srbečico in vnetja, ki se pojavljajo na rokah, trupu, obrazu, zadnjici, komolcih ali ob lasni liniji. Gluten lahko povzroča tudi lomljive nohte in kožne reakcije, podobne ekcemu – pogosto posledica vnetja in motene razstrupljevalne funkcije telesa.

7. Motnje pozornosti
Sindrom pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) – stanje, za katero so značilni kratkotrajna pozornost, impulzivnost in težave pri samoregulaciji – ima lahko povezavo z občutljivostjo na gluten. Brezglutenska prehrana lahko pri nekaterih ljudeh z ADHD-jem omili simptome in se izkaže kot učinkovita prehranska intervencija.

8. Slabo zdravje zob
Gluten lahko moti absorpcijo bistvenih hranil, kot je kalcij, ki je ključen za zdravje zob. Posledice so lahko občutljivost zobne sklenine, karies, zobne luknje in ponavljajoče se afte. Če imate stalne težave z zobmi kljub dobri ustni higieni, je morda čas za razmislek o vplivu glutena.

9. Anemija zaradi pomanjkanja železa
Celiakijo pogosto prepoznamo prav zaradi anemije, ki je posledica pomanjkanja železa. Simptomi vključujejo kronično utrujenost, kratko sapo, glavobole, bledo kožo in sluznice ter včasih bolečine v sklepih. Gluten poškoduje črevesno steno in preprečuje absorpcijo železa – tudi, če ga z uživanjem hrane vnesemo dovolj.

10. Avtoimunske bolezni
Veliko ljudi z avtoimunskimi boleznimi ima zgodovino intolerance na gluten. Celiakija je avtoimunsko stanje, pri katerem telo napade lastno črevesje ob zaužitju glutena. Poleg tega, da povzroča sistemske težave, povečuje tudi tveganje za razvoj drugih bolezni, kot so avtoimunski tiroiditis, hepatitis, Crohnova bolezen, diabetes, vitiligo, revmatoidni artritis in multipla skleroza.

11. Kamenčki v mandljih
Čeprav še ni dovolj raziskano, nekatera klinična opažanja kažejo, da je lahko občutljivost na gluten povezana s pogostejšim nastankom t. i. kamenčkov v mandljih – to so nakopičene bakterije in ostanki v žlezah. Mnogi poročajo, da se ti težavni kamenčki zmanjšajo ali celo izginejo po uvedbi brezglutenske diete.

12. Izpadanje las
Občutljivost na gluten je pogosto povezana z izpadanjem las, zlasti pri celiakiji. Poškodbe črevesja vodijo do pomanjkanja železa, cinka in biotina, kar lahko povzroča redčenje las ali plešavost. Gluten pa lahko sproži tudi avtoimunski odziv, ki neposredno napade lasne mešičke, kar lahko vodi v stanja, kot je alopecija areata.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.