Ste zasvojeni z ogljikovimi hidrati?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Slabe prehranjevalne navade lahko vodijo v zasvojenost z ogljikovimi hidrati.
Oglej si celoten članek

Pojem zasvojenost z ogljikovimi hidrati sta izumila in prva uporabila ameriška znanstvenika Richard in Rachael Heller. Znake zasvojenosti sta opisala v knjigi z naslovom, Ste zasvojeni z ogljikovimi hidrati, ki je pri nas izšla pri založbi Rotis.

Najpogostejši viri ogljikovih hidratov

Enostavne ogljikove hidrate najdemo v mleku, sadju, nekateri zelenjavi in predelanih žitaricah. Najobičajnejši vir ogljikovih hidratov pa so sladkorji, ki se jih uporablja pri procesiranju hranil –  fruktoza in glukoza. Energija se po zaužitju hrane, bogate z enostavnimi ogljikovimi hidrati, zelo hitro dvigne, vendar pa zaradi povečanega izločanja inzulina tudi hitro pade. Ta padec močno občutimo, zato v želji po dvigu energije spet posežemo po hrani.

Kateri so znaki zasvojenosti?

  • Po obilnem obroku občutite izjemno lenobnost, utrujenost in zaspanost.
  • Dalj časa vsak dan jeste sladice in slane prigrizke v večjih količinah.
  • Na stres, utrujenost ali zdolgočasenost se odzovete z željo po hrani.
  • Kmalu po obroku začutite neustavljivo slo po prigrizkih in po tem, da bi pojedli kaj sladkega.
  • Redno ste lačni in/ali utrujeni že v dopoldanskem času, četudi zjutraj pojeste polnovreden zajtrk.
  • Nagnjeni ste k temu, da se zelo hitro zredite oziroma spet pridobite kilograme, ki ste jih s hujšanjem izgubili.
  • Približno dve uri po obroku se vam pojavijo znaki, kot so: šibkost, tresenje rok, razbijanje srca, glavobol in pomanjkanje koncentracije.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.