Ste že bili na tako visokem Stolpu?

Foto: Žiga Koritnik, SMG Ljubljana
Foto: Žiga Koritnik, SMG Ljubljana
V Slovenskem mladinskem gledališču Ljubljana ste lahko ob 19. uri priča uprizoritvi dramske predstave Stolp, ki je koprodukcija SMG, Lutkovnega gledališča Ljubljana in Umetniškega društva KONJ.
Oglej si celoten članek

Nemški pesnik Friedrich Hölderlin (1770–1843) je pel v ubožnem času in se spraševal, čemu pesniki. Njegov čas je tudi čas poraza francoske revolucije in začetek prizadevanj za človekove pravice. Navkljub popolni predanosti poeziji je bil Hölderlin tudi človek telesa in srca. Njegova ljubezen do bankirjeve žene Susette Gontard je rodila verze, posvečene Diotimi, njena smrt pa norost, zaradi katere je leto dni preživel v blaznici, nato pa še šestintrideset let pri mizarju Ernstu Zimmerju v Tübingenu, v hiši s stolpom ob reki Neckar.

Predstavo Stolp po dramski pesnitvi, ki jo je dramatik Ivo Svetina lnapisal leta 2010, je režiralSilvan Omerzu. Z igralci, lutkami, maskami in avtomati se bo poskušal približati tistemu posebnemu stanju pesnikov, ki ga je že Platon poimenoval pesniška blaznost (manía), brez katere pesnjenje sploh ni mogoče, in o katerem pričajo številni "prekleti pesniki", ki so svoje življenje in ustvarjanje doživljali na tanki meji med razumom in norostjo, med resničnostjo in utopijo …

Cena vstopnice je 15,50 evra, za dijake, študente in upokojence pa 9,50 evra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.