Štetje kalorij ni dovolj

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bolj kot kalorije nam škoduje neustrezna sestava jedi.
Oglej si celoten članek

Ameriški velikan hitre hrane McDonald's je te dni naznanil, da bo na svojih izdelkih začel označevati njihovo kalorično vrednost. Za zdaj bo ta novost vpeljana le v ZDA, najbrž pa bo kmalu dosegla tudi evropske podružnice. Jan Fields, predsednica družbe McDonald's, pravi, da želijo kupce tako izobraziti o tem, kaj jedo. Pa jim bo uspelo?

Prepričevanje prepričanih

“Vsekakor upam, da bo višina kalorij koga predramila in ne bo več posegal po hrani, ki je na voljo v McDonald'su,” pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka iz centra Holistic. “Zdi pa se mi, da tisti, ki se že zdaj niso obremenjevali s škodljivim vplivom na zdravje, niti s tabelo kaloričnih vrednosti ne bodo zmanjšali svojega poseganja po hitri prehrani.” Dimičeva predlaga drastičnejše ukrepe: “Sama bi namesto napisa višine kilokalorij na hamburgerju zraven prilepila sličico zamaščenega srca ter debelega in obnemoglega človeka, saj v ljudeh nazoren slikovni prikaz, s katerim se lahko poistovetijo, še vedno vzbuja najpristnejša čustva; tako bi bil učinek boljši. Marsikdo bi verjetno dvakrat premislil, ali bo ugriznil v krompirček, zavit v sličice debelih in bolnih ljudi.

Niso vse kilokalorije enake

Pomembna je predvsem sestava te hrane, pravi strokovnjakinja. “Velika razlika je, ali zaužijemo tisoč kilokalorij iz nasičenih maščob, predelanih ogljikovih hidratov in živalskih beljakovin, ki zelo negativno vplivajo na naše zdravje, počutje in videz, ali pa jih pridobimo iz maščobnih kislin omega 3, nepredelanih ogljikovih hidratov in rastlinskih beljakovin, ki pozitivno učinkujejo na vse troje."

Če si privoščite nezdrav prigrizek, se razstrupite

Kadar si privoščite hitro prehrano, poskrbite za poznejše razstrupljanje,” svetuje Dimičeva. Popijte veliko sveže stisnjenih zelenjavnih sokov, toplo vodo z limono in kurkumo ter zeliščne čaje. Lahko si priskrbite tudi stisnjena ajurvedska zelišča za detoksikacijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.