Štiri ustvarjalne tehnike za lepši dom

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Spoznajte štiri možnosti za krajšanje hladnejših večerov in polepšanje doma, ki so jih na delavnicah predstavili v dveh novih trgovinah za ustvarjalce.
Oglej si celoten članek

Nekaterih materialov v Sloveniji do zdaj sploh ni bilo mogoče dobiti,” pravi direktorica podjetja Rayher Adria Silva Brodar. V trgovini ponujajo nove linije izdelkov za različne tehnike prostočasnega ustvarjanja izdelkov, še posebno za ustvarjanje nakita in kolažev ter dekoracijo doma. Dodala je, da bodo več pozornosti namenili tudi ustvarjalnosti otrok, saj “moraš biti ustvarjalen tudi, če si jedrski fizik”. Ob trgovini želijo vzpostaviti kreativni center, v katerem bodo lahko razstavljali tudi še neuveljavljeni ustvarjalci.

Ljudje so začeli v prostem času veliko več ustvarjati, vedno več pa je tudi ustvarjalk, ki jim ustvarjanje predstavlja dodaten vir zaslužka,” je kot razlog za odprtje trgovine Art pravljica 
navedla Maja Kovač.

Foto: Žurnal24 ustvarjanje Škatla, ki pomaga pregnati prehlad

Potrebujete: dva barvno ujemajoča se trša papirja formata A3, satenast trak, lepilo, škarje, okraske.

Na okrasna papirja narišite osnovno obliko v velikosti vaše škatle z robčki (po dve polovici). Narišite tudi robove ob strani in na sredini, široke približno dva centimetra, po katerih boste škatlo zlepili. Pri pripravi robov za lepljenje ne pozabite, da morate škatlo zlepiti z drugo polovico tudi po sredini. Obrežite papir po pripravljenih robovih in jih ustrezno zapognite. Pred lepljenjem na sredini izrežite ovalno odprtino, iz katere boste nato vlekli papirnate robčke. Ko jo izrežete, na robove za lepljenje nanesite lepilo in vse skupaj zlepite. Na koncu škatlo okrasite s trakom, dodajte kakšno dekoracijo (izrezke iz lesa ali filca) in okrasno škatlo poveznite na škatlo z robčki. Že izdelano osnovo škatle iz lesa ali papirne mase lahko tudi kupite in jo le še poljubno okrasite.

Foto: Žurnal24 ustvarjanje Pogrinjek za jesensko kosilo

Potrebujete: svilen nadprt, stekleno vazo in svečnik, sveče, perle za v vazo, okrasni obroček iz perl, papirnate lističe cvetov, papirnate prtičke, rožice iz filca, sveže cvetje, porcelanast srček, krožnike in pribor.

Na prt najprej položite okrasni nadprt iz svilenih vlaken. Stekleno vazo napolnite s perlami za vazo, svežim cvetjem in vodo, steklen svečnik pa okrasite z okrasnim obročkom iz perl in svečko v pripadajoči barvi. Razporedite krožnike, kozarce in jedilni pribor. Nato po mizi posujte papirnate lističe cvetov in rožice iz filca ter razporedite porcelanaste srčke. Prtičke zložite in jih postavite na krožnike. Za dekoracijo lahko dodate jesenske buče in nekaj kostanjev. Če imate več časa, lahko za goste pripravite tudi jedilni list na papirju v ujemajoči se barvi.

Foto: Žurnal24 ustvarjanje Knjižno kazalo iz papirja

Potrebujete: napravo sizzix big shot z rezalnimi in odtisnimi šablonami, komplet različnih silikonskih štampiljk, barvne blazinice za štampiljke, trši papir formata A3 poljubnih barv, obojestranski lepilni trak, satenast trakec.

Iz tršega papirja izrežite nekaj centimetrov širok trak. S sledenjem navodilom na napravi sizzix big shot za pravilno vstavljanje na eno stran kazalke (ali obe) odtisnite vzorec. Zapognite jo in zalepite z obojestranskim lepilnim trakom. Iz papirja druge barve izrežite okence in ga prilepite na eno stran kazala. Nanj s štampiljko in barvami zanjo odtisnite izbran motiv. Kazalo na koncu preluknjajte in zavežite trakec. Če nimate naprave sizzix big shot, lahko vzorčke izrežete tudi z luknjači z vzorci.

Foto: Žurnal24 ustvarjanje Papirčkanje

Tehnika ohranjanja spominov z uporabo kolažev iz papirja, nalepk, štampiljk, blaga in drugih materialov za dekoracijo k nam prihaja iz tujine, predvsem iz ZDA. Na podlago iz papirja, okrašeno z različnimi materiali, za spomin prilepite fotografije, stare vstopnice ali na roko napisana sporočila. Vedno več materiala za tovrstne kolaže, ki jih lahko tudi uokvirite, zvezke ali albume je mogoče dobiti tudi pri nas – v trgovinah za ustvarjanje. Nekaj okraskov je mogoče najti tudi pozabljenih v predalih. Uporabite lahko namreč gumbe ali pisane trakove, veliko jih lahko najdete v naravi – školjke, naplavljen les ali 
posušene rastline.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • Fey
    11:07 13. Oktober 2012.

    Ni ravno poceni tale big shot, čeprov ga dobiš tudi za 91€, je pa komplet za začetnike.... sam big shot …

  • 20:54 12. Oktober 2012.

    hehe, papirčkanje .. zanimiv prevod za scrapbooking.

  • 10:37 12. Oktober 2012.

    Pozabili ste dodati, da je tale sizzix big shot 100 eur....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.