Štiridnevni dan žena

Foto: Žurnal24 Ilustracija Alenke Sottler, del skupinske razstave Podobe popolnosti? Od torka n Foto: Žurnal24 Dan žena Foto: Žurnal24 Dan žena
Rdeče zore. Na dan žena se uradno začne dvanajsti feministični in queer festival.
Oglej si celoten članek

Na pustni torek se začnejo dvanajste Rdeče zore, mednarodni feministični in queer festival. “Pomemben je osmi marec, ne pust, letos slučajno sovpadata,” je poudarila Tadeja Pirih iz programske ekipe Rdečih zor. Žur ob odprtju v  Menzi pri koritu na Metelkovi bo kljub temu v maskah; tema bodo superjunakinje.

Ste za Blow Job?
Ana Grobler iz programske ekipe je povedala, da so pripravili ogromno koncertov, projekcij filmov in performansov. “V Monoklu bo tandem Gio Gio
predstavil performans Blow Job; gledalci bodo z menija izbrali blow job in performerja ga bosta uprizorila (brez seksualne komponente, op. a.). Prostor bosta v ta namen opremila v budoar. Izraelska umetnica in lezbična aktivistka Marie Dion bo na zid, ki obdaja Metelkovo, postavila instalacijo In your age o izraelski okupaciji palestinskega ozemlja. Gledališče Transformator bo na podlagi odlomka iz romana Barbare Cartland odigralo prizor, ki ga bodo sooblikovali gledalci, in to večkrat ponovilo z različnimi predlogi. V galeriji Alkatraz bomo odprli skupinsko razstavo Podobe popolnosti?, Revoltaža, avdiovizualni dogodek, pa bo navdih črpala iz stavka Slovenke, ki je prva oblekla hlače – 'Jaz sem dr. Ljuba Prenner, ne moški ne ženska',”
je Groblerjeva izpostavila le nekaj iz nabora dogodkov. Izpostavimo lahko še delavnice z Avstralko Kat, na katerih bo mogoče izdelati silikonski dildo in predmete iz gume, ter razstavo Razstavljene kraljice, ki detabuizira transspolnost.

“Ponujamo vsebine, ki si zaslužijo biti slišane.”

Iz malega veliko
Pirihova je zatrdila, da je na festival vsekakor vabljeno širše občinstvo. “Ponujamo vsebine, ki si zaslužijo biti slišane. So kakovostne, tudi sporočilnostne. To področje je na Slovenskem podhranjeno, v sklopu festivala je ta vsebina lahko odmevnejša in lažje prodre naprej,” je dejala in dodala, da delujejo z zelo omejenimi sredstvi, a jim še vedno uspe vsako leto pripraviti sodoben, aktualen in kakovosten program. Med sodelujočimi je vse več moških, ki dejavneje sooblikujejo festival. Na Rdečih zorah, ki se končajo v petek, bo pod Parkom slovenske reformacije premiero doživel tudi nov razstavni prostor Zaklonišče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.