Strah pred psom zaradi nerazumevanja

Foto: Žurnal24 Počasi se moramo strahu pred psom približati in ga poskušati razumeti, svetuje N
Psa se lahko naučimo razumeti prek njegove telesne govorice in jasnih znakov.
Oglej si celoten članek

"Pomembna sta vzgoja otrok v duhu prijateljstva s psom ter razumevanje, kdaj se lahko psu približamo in kdaj to ni priporočljivo," poudarja Nina Bogunić s Kinološke zveze Slovenije. Vse to so pomembna znanja, ki jih enota reševalnih psov po zgledu veterinarke Katje Škulj v okviru spremljevalne dejavnosti Brez strahu pred psom širi po šolah in vrtcih. "Ključno je razumevanje sveta psa prek njegove telesne govorice, saj se tako najlažje izognemo neprijetnim srečanjem, ki jih povzroča nerazumevanje popolnoma jasnih znakov psov," pojasnjuje Bogunićeva. Pravi, da nas vse to znanje naredi samozavestnejše in hkrati zmanjšuje strah pred psi, ki ga povzročata predvsem neznanje in nerazumevanje.

Strah pred psom je po njenih besedah tako kot vsak drugi strah. Počasi se moramu temu strahu približati in ga poskušati razumeti. "Neprisiljen, počasen in nestresen pristop z dotikom psa, bo sigurno okrepil naše zaupanje in ljubezen do psov," je prepričana. V primeru, da pa je strah oiroma fobija le prevelika, pa ne bo nič narobe, da se obrnemo na terapevta, ki nam bo znal najbolje pomagati, še svetuje.

Z otroki na Brez strahu pred psom
Danes in jutri bo sicer na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani mednarodna razstava psov, ki se odpira ob 10. uri. Oba dneva se lahko med 10. in 14. uro udeležite tudi učne ure z naslovom Brez strahu pred psom z Vero Mikulič ter člani Enote reševalnih psov. Organizatorji rasztave pa kot spremljevalni program ponujajo še ''Tačke pomagačke'' pod vodstvom Valentine Kokalj, ''ples s psom'' s ŠKD Celeia, frizbie z Amadeo Colja in ostale spretnosti s psom pod vodstvom ''Šapice'' ŠKD Krim.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.