Strah pred zobarjem? Nič več.

Foto: Žurnal24 Tesnobo prepodi primerno okolje.
Za mnogo otrok je obisk pri zobozdravniku stresna izkušnja, a se da tesnobo v veliki meri odpraviti.
Oglej si celoten članek

Tesnobo lahko poveča že samo okolje (zvoki, vonji, luči ...), povezano z obiskom zdravnika ali zobozdravnika. To še posebej velja za otroke z motnjami v razvoju, ki se težje prilagodijo neznanemu ozračju ambulante.

Študijo o povezanosti tesnobe in kliničnega okolja je izvedla dr. Michele Saphiro s Hebrejske univerze v Izraelu. V raziskavi so med rutinskimi obiski pri zobozdravniku opazovali 35 otrok, starih od šest do enajst let, od katerih jih je bilo 16 z motnjami v razvoju. Stopnjo tesnobe so merili glede na elektrodermalno aktivnost na površini kože, ki kaže na vznemirjenost.

Pri prvem pregledu so bili otroci izpostavljeni tipičnim čutnim izkušnjam v ordinaciji (zvoki, neonske luči, uporaba nadglavne luči), ob drugem obisku pa so doživeli drugačno okolje. Zobozdravnik ni uporabil nadglavne luči, ampak luč, ki je usmerjala svetlobo naravnost v otrokova usta. Poleg tega so prostor opremili s počasi premikajočo se barvno lučjo, za kuliso je bila glasba, otroci pa so bili oblečeni v telovnik, ki je ustvaril občutek objema. Prilagodili so tudi zobozdravstveni stol, ki je oddajal vibracije.

Anksioznost znatno upadla
Dr. Saphiro je s sodelavci ugotovila, da je stopnja tesnobe ob prilagojenem okolju upadla pri vseh otrocih. Trajanje anksioznosti je pri normalno razvitih otrocih znatno upadla s povprečnih 3,69 minute na 1,48 minute. Še bolj je bil učinek opazen pri otrocih z razvojnimi motnjami, saj je bil povprečen upad trajanja tesnobe s 23,44 minute na 9,04 minute. Dr. Saphiro meni, da bi bile nove metode potencialno uporabne tudi drugod. ''Nov pristop bi v prihodnosti morda celo lahko nadomestil uporabo sedativov in ostale invazivne postopke,'' dodaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.