Strto srce je lahko nevarno

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Znanstveniki so dokazali, da zaradi velike žalosti ne trpi le vaša duša, ampak tudi imunski sistem.
Oglej si celoten članek

Bolečina, ki nastane zaradi izgube ljubljene osebe, ima lahko katastrofalne posledice za žalujoče, trdijo znanstveniki z univerze v Birminghamu.

Raziskovalci so osebam, ki so pred kratkim izgubili družinskega člana, partnerja ali prijatelja, odvzeli kri in pregledali stanje njihovega imunskega sistema, in sicer tista krvna telesca, ki se borijo z bakterijami, virusi, paraziti in glivicami.

Ugotovili so, da smrt bližnjega na imunski sistem mladih ni imela velikega vpliva. Pri populaciji nad 65 let pa so se pokazale bistvene razlike. Bela krvna telesca se s patogeni niso bila več sposobna boriti, kar pomeni, da se je pri teh osebah povečala verjetnost za nastanek določenih bolezni, kot je pljučnica. Študija je še pokazala, da se telo zaradi žalosti težje bori tudi z že obstoječimi boleznimi, na primer z rakom. Žalovanje namreč vpliva na hormon, ki ima znaten vpliv na imunski sistem, a ga telo s starostjo proizvaja vse manj. Raven tega hormona se zmanjša tudi, če je človek pod stresom.

Zelo pomemben faktor je tudi osamljenost, poudarjajo strokovnjaki. "Vemo, da občutek osamljenosti povečuje možnost za nastanek duševnih in telesnih težav. Enako nevarna je kot kajenje ali prekomerna teža,“ pravi dr. Anna Phillips.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.