Supermama

Foto: Žurnal24 Mamice pogosto želijo vse obvladati in urediti, da se bodo potem lahko posvetile
Rojstvo otroka, nova vloga, želje, pričakovanja, predstave o srečni veseli družinici. A nova vloga pogosto ni le srečna popolnost ali njena druga skrajnost - poporodna depresija.
Oglej si celoten članek

"Najpomembnejše v zgodnjem materinstvu je, da bi vsaka ženska poleg materinstva zavestno in enakomerno morala gojiti tudi vse druge vloge, ki jih ima v življenju. Dostikrat so pričakovanja tista, zaradi katerih imajo nekatere mamice morda težave," pravi mag. Radmila Pavlovič, diplomirana psihologinja iz Združenja Naravni začetki.

Ko gremo v kino, ne vemo, kakšen film bomo gledali, vemo recimo za naslov, morda temo, imena igralcev, več pa redko. Starševstvo je eden najzanimivejših filmov, v katerem živimo, v njem je vse novo – od perspektive, vrednot, timinga, čustev, občutij … na začetku pa smo poznali samo naslov filma.
Radmila Pavlovič

Pričakovanja so pogosto nerealna

Pavlovičeva opozarja, da so pričakovanja po navadi nerealna; četudi bodoči starši ne pričakujejo nič posebnega, ne morejo vedeti, kaj jih čaka, še posebej, če bodo starši prvič. "Nihče jim ne more niti približno opisati, kako bo vse skupaj izgledalo, kako bodo na to reagirali. Pogosto jim je ponujena pomoč od sorodnikov odveč, starši ne morejo uvideti, kje in kdaj lahko uporabijo podporo. Matere si želijo srečno materinstvo, idealnega otroka in dolgo časa menijo, da bodo vse zmogle same. Pa žal ni vedno tako, kot si predstavljamo in želimo, pravzaprav nikoli popolnoma. In to je največji problem, mamice potrebujejo kar nekaj časa, da se navadijo na stalne spremembe v življenju z otrokom in začnejo živeti z otrokom, namesto za otroka."

Pomoč, pa čeprav potrpežljivo uho
Takrat, ko je hudo, je pomembno, da dobimo tisto, kar potrebujemo: ustrezno pomoč, podporo, morda nasvet, izkušnjo, informacijo ali samo potrpežljivo uho, ki nam bo prisluhnilo, pravi Pavlovičeva. Ko so razvijali program Mama Zofa, so ugotovili, da stiske lahko pridejo pred in kmalu po rojstvu otroka, zato ponujajo svojo pomoč pri obporodnih stiskah, ki so pravzaprav običajne dileme v zgodnjem materinstvu in pogosto hitro minejo.
 
Telefon. Za pomoč pri obporodnih stiskah ženske in njihovi svojci lahko pokličejo na številko 051 245 013, kjer jim strokovne sodelavke nudijo informacije, podporo, svetovanje in usmerjanje.
Forum. Na spletni strani http://med.over.net/phorum/list.php?f=123 lahko mamice povsem anonimno izrazijo svoje stiske, podelijo svoje izkušnje in dobijo nasvet o obporodni stiski, strokovni svetovalki pa vam svetujeta tudi osebno v Ljubljani.
Začetnice. So podporne skupine za matere z otroki. Ugotavljajo, da mamice potrebujejo redno medsebojno druženje in podporo, takšne programe imajo tudi v tujini. V Začetnicah si matere izmenjujejo izkušnje in informacije o malčkih, posebno pozornost pa posvečajo času zase.
Delavnice. Delavnico MAMAM so oblikovali na pobudo in glede na potrebe mamic. Je kot  neka oblika supervizije za mamice, torej podpore pri poklicu mama.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.