Sveži le v Istri

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Školjke, raki, ribe in oljčno olje, ki jih dopolnjujejo rožmarin, bazilika, timijan ter seveda vino, so zaščitni znaki istrske kulinarike. Med potepanjem po Istri pa ne smete zamuditi vrhunskega kulinaričnega užitka – tartufov. Istrski beli tartuf je med najbolj cenjenimi na svetu.


Oglej si celoten članek

Tartuf je pod zemljo skrit gomolj, ki nima nadzemnega dela in ga je mogoče najti le s posebno dresiranimi psi. Je prava kulinarična poslastica, izdelke iz njega, kot so olja, omake in namazi, ter cele konzervirane tartufe lahko kupimo tudi v naših trgovinah, sveže pa je mogoče nabaviti le v Istri. 
Območje tartufov se v hrvaški Istri razteza na severovzhodu od Buzeta in Lupoglava, na jugovzhodu ob reki Raši do območja Labina in na jugu do območja Pazina. Največ jih je v vlažnem Motovunskem gozdu ob reki Mirni.



Izbrane restavracije


Med številnimi gostinskimi objekti, ki v Istri ponujajo tartufe, je po ocenah poznavalcev 12 takih, ki zaradi kakovostnega serviranja, usklajevanja jedi iz tartufov z vini, poznavanja vseh vrst tartufov ter pripravljanja posebnih sezonskih menijev na osnovi tartufov izstopajo. V Bujah so trije – La Parenzana, Mulino in Malo selo, prav tako v Buzetu – restavracija Vrh, Toklarija in Stara oštarija. Mojstrsko znajo s tartufi v Bujah v restavraciji Rino, v Oprtalju v restavracijah Tončić in Zigante, v Starem podrumu v Momljanu, v Buščini v Umagu ter v restavracijah Mondo in Pod voltom v Motovunu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.