Ta kemikalija najbolj ogroža otroke

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bisfenol A. V telo ga vnesete s hrano, ki je bila v stiku z neustrezno embalažo.
Oglej si celoten članek

Zdravju nevarni bisfenol A, ki ga je kljub dokazani škodljivosti še vedno moč najti v veliko izdelkih, predvsem nekaterih plastičnih embalažah živil, najbolj ogroža otroke, saj je zanje zaradi nizke telesne teže škodljiva že majhna količina. Nova raziskava, ki jo je izvedla Evropska agencija za varnost hrane (Efsa) je namreč pokazala, da so bisfenolu A odrasli izpostavljeni v tako majhnih količinah, da kemikalija le redko vpliva na njihovo zdravje.

Danes izpostavljeni manj

Na srečo pa je raziskava Efse pokazala tudi, da smo bisfenolu A izpostavljeni veliko manj kot nekoč in obenem tudi veliko manj, kot so raziskovalci sprva domnevali. Veliko izdelkov, ki kemikalijo vsebujejo, so namreč v zadnjih letih umaknili iz prodaje oziroma jih ne proizvajajo več, potrošniki pa so postali nanje pozornejši. V primerjavi z letom 2006, ko je bila izvedena podobna raziskava, so dandanes odrasli ljudje bisfenolu A na vsakodnevni ravni izpostavljeni 11-krat, otroci pa kar 30-krat manj.

Previdnost ni odveč

Kljub temu strokovnjaki priporočajo, da se mu izogibate, kadar je le mogoče. Namesto pakirane hrane v čim večji meri kupujte sveže izdelke, za shranjevanje živil pa uporabljajte le plastiko, ki je namenjena posebej temu. Pozorni bodite tudi pri nakupu plastičnih igrač, dud, stekleničk in podobnih predmetov, ki so namenjeni otrokom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.