Tega še niste vedeli o levičarjih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Nekje med 10 in 15 odstotki ljudi je levičarjev.
Oglej si celoten članek

Se nekoč v prihodnosti vidite na položaju predsednika države in pišete z levo roko? Sodeč po zadnjih petih ameriških predsednikih, so vaše možnosti kar dobre. Štirje med zadnjimi petimi so namreč bili levičarji.

Pa ne le to. Levičarji naj bi bili pametnejši. Raziskava, opravljena na ameriški univerzi St. Lawrence je pokazala, da je delež levičarjev, ki imajo IQ višji od 140, večji od desničarjev. Po podatkih Mense naj bi bilo 20 odstotkov njihovih članov levičarjev.

Ker levičarjem vlada desna možganska hemisfera, veljajo za bolj kreativne ljudi, ki pogosto poklicno končajo v umetniških, glasbenih ali športnih vodah. Predvsem slednji imajo lahko v posameznem športu veliko prednost pred tekmeci, ki so desničarji.

Raziskava, objavljena v reviji Pediatrics, je pokazala, da so levičarji bolj nagnjeni k disleksiji, hipearaktivnosti in nekaterim psihičnim težavam. Hitreje se razburijo in so bolj dojemljivi za negativna občutja. Raziskava ni podala odgovorov na vprašanje, zakaj je temu tako.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • Verjetno so možgani obojeročnih še bolj uravnovešeni in bolj enakomerno razviti če uporabljaš enako velikrat levo kot desno roko :) …

  • 09:58 18. Februar 2016.

    Kaj pa mi, ki smo obojeročni? Npr. pišemo z obema rokama enako lepo (glede na to, da je pisanje merilo)?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.