Test: med mili skoraj ni razlik

Foto: TZlepota&zdravje04.11.08...umivanje...higiena...milo...Foto: istockphoto TZlepota&zdravje04.11.08...umivanje...higiena...milo...Foto: istockphoto
Temeljito umivanje rok z običajnim milom je, kot kaže, enako učinkovito.
Oglej si celoten članek

Antibakterijska mila, ki obljubljajo boljšo higieno, je Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) vzela pod drobnogled in odkrila, da ni prav nobenega dokaza, da obljube držijo. Opravljenih je bilo že več neodvisnih raziskav, ki so pokazale, da antibakterijsko milo ni nič ali skoraj nič (razlike so bile zanemarljive) učinkovitejše od običajnega, rezultatov raziskave, ki bi dokazovala obratno, pa za svoje izdelke še ni predložilo nobeno kozmetično podjetje.

Pomembno je umivanje

Pomembnejše od vrste mila je, kako pogosto in temeljito skrbite za higieno rok. Zaradi načina doziranja so med mili v rahli prednosti tekoča, saj se lahko na trdih milih naselijo nekatere bakterije.

V nekaterih tudi triklosan

Obenem so strokovnjaki iz FDA izrazili skrb nad kemikalijo triklosan, ki jo vsebujejo številna antibakterijska mila, zato bodo njen domnevni škodljivi vpliv na zdravje na novo ocenili z dodatnimi raziskavami. Testi na živalih so namreč pokazali, da lahko moti delovanje hormonov. Evropska unija je uporabo triklosana v izdelkih, ki so v stiku s hrano, že leta 2010 prepovedala, v drugih izdelkih pa ga za zdaj dovoljuje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:18 7. Februar 2014.

    Umivanje s cenejšimi mili je bolj zdravo ... tako povejte

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.