Test: So probiotiki zavajanje potrošnikov?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Probiotiki so med Slovenci zelo priljubljeni, saj so se uvrstili na četrto mesto med vsemi prehranskimi dopolnili, pravijo rezultati javnomnenjske raziskave. Ali ti res vplivajo na zdravje ali so le modna potrošniška muha, so raziskovali na Zvezi potrošnikov Slovenije.
Oglej si celoten članek

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so tokrat pod drobnogled vzeli kakovost in oznake dvanajstih probiotičnih prehranskih dopolnil. Na podlagi rezultatov potrošnike opozarjajo, da imajo nekatera probiotična dopolnila pomanjkljive označbe, prav tako so pomanjkljivi tudi standardi za ta prehranska dopolnila, poroča STA.

Kako delujejo?

"Probiotiki so živi mikrobni dodatki, ki koristno učinkujejo na zdravje gostitelja, kadar jih zaužije v zadostnem številu," pojasnjuje Irena Rogelj z Biotehniške fakultete. Rogljeva dodaja, da morata biti znanstveno dokazana tako varnost kot učinkovitost vsakega izdelka. V zadnjih letih je bilo opravljenih več znanstvenih raziskav o učinkih takšnih dodatkov na zdravje, rezultati raziskav pa kažejo, da različni sevi probiotičnih bakterij učinkujejo različno. Nekateri pomagajo pri težavah s kroničnim zaprtjem, drugi zmanjšujejo pojav diareje, tretji vzdržujejo ravnotežje črevesne mikrobiote, četrti spodbujajo imunski sistem in podobno.

Slaba zakonodaja

Področje probiotikov zakonodajno ureja pravilnik o prehranskih dopolnilih, ki ne določa meril glede količinske in kakovostne sestave, določa pa merila glede označevanja in oglaševanja prehranskih dopolnil. Rogljeva poudarja, da je varnost bakterij treba ugotoviti na podlagi posameznih izdelkov in prej, preden so ti poslani na tržišče.

Nepravilnosti in zavajanje potrošnikov

Strokovnjakinja za prehrano na ZPS Tanja Pajk Žontar je predstavila rezultate testiranja probiotičnih prehranskih dopolnil in opozorila, da je pri polovici vzorcev označba vsebovala strokovne in zakonske nepravilnosti. Na večini izdelkov so našli navedbe, ki potrošnike s poudarjanjem vloge probiotičnih bakterij nagovarjajo k nujnosti njihovega uživanja, nekatere navedbe pa nekorektno izpostavljajo navidezno prednost posameznega izdelka pred drugimi.

Najdražje ni nujno najboljše

Tudi to testiranje je pokazalo, da višja cena izdelka ne pomeni nujno tudi boljše kakovosti. Ceno izdelka so v testu presojali glede na to, koliko potrošnika stane dnevno najvišji priporočen vnos prehranskega dopolnila. Pod pojmom slabe kakovosti sta bila ocenjena dva najcenejša izdelka, Prolife (0,67 evra) in Probiolex (0,92 evra), kot zelo dobra pa dva najdražja, WAYA AB (3,3 evra) in Yogermina 100 neo (3,18 evra). Da lahko za nižjo ceno dobite zelo kakovosten izdelek, pa dokazuje probiotik za otroke Bacto Flor (1,3 evra).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.