Težave in rešitve pri dojenju

Foto: Žurnal24 Naučite se pravilno dojiti in težave bodo izginile. (Foto: iStockphoto)
Matere, ki se prvič soočajo z dojenjem, zagotovo naletijo na katero od spremljajočih težav. Z malo vaje bo dojenje prijetno opravilo, ki bo mati in dojenčka povezalo na poseben način.
Oglej si celoten članek

Dojenje kljub najboljšim okoliščinam mnogim materam in dojenčkom predstavlja pravi izziv. Ker dojenček z materinim mlekom dobi vse potrebne hranilne snovi, je dobro prebroditi vse ovire, ki se pri dojenju pojavijo.

Vprašanja zaskrbljenih mater in odgovori strokovnjakov:

Kako naj pravilno nastavim otroka na dojko?
Najprej se udobno namestite. Če je mati sproščena, mleko lažje teče. Lažje je tudi dojiti, če so roke, hrbet in ramena dobro podprti. Izberite udoben sedež, podprite se z več blazinami, dojite v tišini ali pa si prižgite pomirjujočo glasbo. Ko je telo pripravljeno, pripravite še um. Večkrat globoko vdihnite in si predstavljajte, kako se mleko pretaka iz dojke v dojenčka. Pomagajte sprostiti tudi njega. Če joka, mu pojte in ga zibajte. Nato namestite otroka. Ni važno, v katerem položaju dojite (ali imate dojenčka v naročju ali oba ležita), važno je, da sta njegova glavica in telo obrnjena proti dojki ter da so usta v višini bradavice.

Primite dojko z roko, s palcem na vrhu, z drugimi prsti pa spodaj. Izogibajte se položaju, kjer bi imeli bradavico med dvema prstoma, kot če bi držali cigareto. Iztisnite nekaj kapljic mleka, z bradavico pa nežno masirajte otrokove ustnice. S tem ga boste spodbudili, da bo na široko odprl usta, kot da bi zazehal. Ko jih odpre, namestite bradavico naravnost v sredino, z roko pa glavico na hitro pritegnite bližje. Tako bo dojenček z usti objel areolo (temen kolobar okoli bradavice). Da ne bi med dojenjem bolelo, naj dojenček z dlesnimi objame dva centimetra bradavice.

Kaj naj naredim, če med dojenjem čutim ščipanje?

Na začetku dojenja (v prvih dveh do štirih dneh) je pričakovati malce neugodja, če pa bolečina ne pojenja, se dojenček ne doji pravilno. Prepričajte se, da bo imel usta na široko odprta, obe ustnici mora imeti obrnjeni navzven. Pri pravilnem dojenju bradavica ni vidna. Njegov jezik naj bo med njegovo spodnjo dlesnijo in bradavico. Če dojenček ne zagrabi bradavice v prvem poskusu, mu pomagajte, če še vedno ne gre, naj poskuša sesati vaš mezinček. Če je sesanje prisotno, ga znova približajte bradavici. Bodite potrpežljivi in ne obupajte. Dojenček se bo kmalu naučil pravilno sesati.

Kako vem, da dojenček dobi dovolj mleka?

V prvih tednih so matere zaskrbljene, ali dojenčki dobijo dovolj mleka. Količino zaužitega mleka je težko izmeriti, bolje je opazovati otroka, ali je dovolj pojedel.

Dojenje zahteva veliko mero predanosti, potrpežljivosti in občutka za humor. Kljub nekaj težavam, ki se zagotovo pojavijo, boste s pomočjo lahko presegli izzive in uživali v prav posebni povezavi s svojim otrokom.

Ali mu teče mleko iz ust? Ali ga po vsakem sesanju slišite pogoltniti? Je po dojenju videti zadovoljen? Četrti dan po rojstvu bi moral dojenček zmočiti šest plenic na dan. Če je mokra plenica svetlejše barve, to nakazuje, da dojenček dobi dovolj mleka in da je primerno hidriran. Če je urin temnejši, nakazuje, da ni.

Drugi pokazatelj je njegov izcedek. Če je rumenkaste barve in če v prvih tednih najmanj dvakrat ali trikrat opazite izcedek, ki spominja na skuto, dojenček dobi dovolj mleka.

Spremembe so tudi na dojki. Ta postane mehkejša, potem ko otrok popije dovolj mleka.

Naslednji pokazatelj pa je pridobljena teža. Na začetku dojenček izgubi od pet do sedem odstotkov porodne teže, do drugega tedna pa morajo izgubljeno težo pridobiti. Na splošno bi moral dojenček, če dobi dovolj mleka, na teden pridobiti od 100 do 200 gramov ali najmanj pol kilograma na mesec. Če mislite, da še vedno ne dobi dovolj mleka, ga vsakih nekaj dni odpeljite k pediatru.

Kaj naj naredim, če imam razpokane bradavice?
Bradavice pogosto razpokajo zaradi nepravilnega dojenja. Če se dojenček z usti ne približa dovolj, je sesanje osredotočeno le na bradavico. Najprej dojite na tisti strani, ki je najmanj zatečena. Po navadi sta najbolj nelagodni minuta ali dve sesanja, ko se sproži refleks izbrizganja mleka. Ko enkrat mleko steče, neugodje izgine. Matere, ki imajo zatečene bradavice, želijo dojiti manj, vendar to težavo le poslabša. Poskušajte hraniti pogosteje in pravilno namestiti dojenčka. Razpoko lahko po dojenju namažete z lanolinom. Če se ne zaceli v enem ali dveh dneh, se posvetujte z ginekologom. V primeru okužbe bo zdravnik predpisal ustrezno zdravilo.

Kaj naj naredim, če je mlečni kanal zamašen?

Če kjerkoli na dojki začutite zatrdlino, je verjetno, da se je zamašila cev, ki vodi od mlečnih žlez do bradavice. Če otrdelega mesta ne odpravite, se lahko vname in celo okuži. Pred dojenjem na zatrdelo mesto položite tople obkladke. Med dojenjem rahlo masirajte področje pod areolo, da se spodbudi pretok. Če se pri vas pojavijo simptomi, podobni gripi (vročina, mrzlica, bolečine po telesu in utrujenost), imate lahko mastitis (vnetje prsi). Zdravnik bo predpisal antibiotike.

Foto: Žurnal24 null Imela bom carski rez. Kako bom dojila med okrevanjem?
Po carskem rezu mora telo najprej okrevati. Pri prvem dojenju boste potrebovali dodatno pomoč sester, ki bodo vašemu partnerju pokazale, kako pomagati pri dojenju. Dojite v ležečem položaju na boku, uporabite dovolj blazin (dve za hrbtom, eno med koleni, eno pod glavo in eno za podporo otroka). Dojite lahko tudi v sedečem položaju, otrok pa naj bo na blazini, ki je v vašem naročju. Nekatere matere zmotno menijo, da ne bi smele jemati tablet proti bolečinam, a obstajajo zdravila, k niso nevarna za dojenje. Morda bo po carskem rezu trajalo malo dlje časa, da bo mleko priteklo in da se bo dojenček naučil pravilno dojiti.

Ali bom morala hraniti tudi z mlekom v prahu?
Hranjenje dojenčka, ki je kombinirano z dojenjem in mlekom v prahu, se lahko idealno dopolnjuje, vendar je pomembno, da se doji vsaj v prvih tednih. Sicer dojenčki postanejo zmedeni, ker poskušajo sesati mleko prek bradavice na enak način kot po steklenički, kar pa je za matere lahko boleče.

Če je v prvem mesecu hranjenje z mlekom v prahu nujno, si lahko pomagate z brizgalko ali drugim pripomočkom, ki dovaja mleko otroku preko cevke, ki je pritrjena na bradavico. Ti pripomočki pomagajo dojenčkom, da se naučijo sesati iz bradavice. Včasih se zgodi, da dojenčki zavrnejo mleko v steklenici, ker jim dejansko ne ustreza. Morda bo pri tem uspešnejši oče, saj bo dojenček občutil, da prihaja hrana iz drugega vira.

Kaj naredim, če me dojenček med dojenjem grize?
Prvi mlečni zobki se pri otrocih pojavijo okoli šestega meseca starosti in z njimi radi eksperimentirajo. Med dojenjem radi grizejo, kar pa ne pomeni, da morate prenehati dojiti. Previdno iz njegovih ust umaknite bradavico, med njegove dlesni in bradavico pa prislonite svoj prst. Če bo znova poskušal ugrizniti, bo nežno bradavico ščitil vaš prst.

Dojenčki se ob ugrizu in materini reakciji nanj ustrašijo in zajokajo. Poskušajte ga pomiriti in nadaljevati z dojenjem. Če bo iz radovednosti znova ugriznil, prenehajte dojiti in skupaj počnita kaj drugega. Grizenje bo razumel kot konec dojenja in postopoma prenehal gristi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.