Tipkanje je lahko škodljivo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nohti so lahko v okras, vendar le, če so zdravi in negovani. Obenem so pokazatelj zdravstvenega stanja, zato bodite pozorni na morebitne spremembe v njihovem videzu.
Oglej si celoten članek

Ob poškodbah bele lise

Skoraj vsak je že na nohtih kdaj opazil bele lise. Splošno prepričanje je, da jih povzroča stres, specialistka dermatovenerologije Mateja Dolenc Voljč z dermatovenerološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pa razlaga, da se bele lise najpogosteje pojavijo ob poškodbah, ob manikiri ali preagresivnem striženju nohtne kožice.

Krivec naj bi bil tudi računalnik: "Bele lise lahko nastanejo tudi ob ponavljajočih se mehaničnih pritiskih, kot je tipkanje." Strokovnjakinja dodaja, da so bele lise na površini nohtov nog lahko znak glivične okužbe in da lahko nastanejo tudi kot podedovana motnja.

Znaki kroničnih bolezni

Beli nohti so znak za alarm. "V odraslem obdobju se neenakomerna bela razbarvanost nohtov pojavlja predvsem ob kroničnih boleznih ledvic in jeter kot odraz motenj v prekrvavitvi. Bela obarvanost vseh nohtov hkrati neodvisno od stanja prekrvavljenosti pa je podedovana motnja, ki je redka," še razlaga dermatovenerologinja.

Luknjice pri luskavici

Drobne luknjice na nohtih niso pogoste, a so večinoma znak luskavice nohtov. Specialistka pravi, da se lahko pojavijo tudi ob alergijskih boleznih kože dlani in prstov rok, pri čezmernem izpadanju las ali nekaterih redkejših kožnih boleznih.


Krhko

"Vsa stanja, ki so povezana z večjo krhkostjo nohtov in trajajo dolgo, lahko sčasoma povzročijo napredovalno lomljivost nohtov. Vzroki so številni, tako zunanji kot posledica kožnih bolezni in nekaterih bolezni notranjih organov," pravi specialistka in dodaja, da svetuje obisk pri zdravniku oziroma dermatologu, če po pol leta ni opaznega izboljšanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.