"To je čas samopromocije"

Foto: Žurnal24
Skupina, ki je v 15 letih obstoja videla propad glasbene industrije.
Oglej si celoten članek

Katere so glavne razlike na glasbeni sceni, če primerjamo leto 1998, ko ste začeli, in danes?
Shot:
Ko smo začenjali, je bila situacija zaradi povojnega stanja rahlo izgubljena. Stari bendi niso igrali in prihajali so novi slogi. Mi smo imeli srečo, da smo sklenili dober dogovor z založbo, ki nam je izdala prvi CD. Danes živimo v času, ko so se glasbeniki morali naučiti samopromocije. V teh 15 letih je glasbena industrija propadla, založbe se komaj preživljajo, publika pa je izbirčna. Vendar smo lahko srečni, da v vseh teh letih od nas nihče ni zahteval, naj igramo drugačno glasbo, kot smo jo želeli sami.

Kateri hiphoperji so v tej regiji najpomembnejši, mejniški?
Remi: Največjo vlogo so odigrali bendi, ki so se za korak ali dva oddaljili od svojega primarnega žanra (rapa) – izpostavila bi TBF in Dubiozo kolektiv. Od posameznikov, ki ostajajo zvesti klasičnemu rapu, pa je to Frenkie!

Poslušate tudi kakšne slovenske hiphoperje?
Shot:
Slovenski hip hop težko prodira na Hrvaško. Verjamem, da je težava jezikovna ovira. Izvajalca, ki sem ju opazil – lahko pa, da sem za časom –, sta Zlatko in N'Toko, dva odlična MC-ja!

Menite, da je slovensko-hrvaška glasbena izmenjava uravnotežena?
Remi:
Največjo vlogo združevanja scene bi morali odigrati mediji pa tudi glasbeniki. Prepričana sem, da na Hrvaškem in v Sloveniji obstajajo ljudje, ki že dolgo sodelujejo, a jih mediji preprosto ne podpirajo, in nato se zdi, kot da se nič ne dogaja. Edini svetli primer, ki se ga spomnim, so Zebra Dots, ki so znani tako na Hrvaškem kot v Sloveniji in so brez težav prebili jezikovne ovire, saj ustvarjajo glasbo z angleškimi besedili.

Kaj počnete, ko niste Elemental?
Shot:
Trudimo se biti normalni ljudje! Vsi imamo neke "prave" službe v vsakodnevnem življenju, čeprav nihče od nas ne dela od 9. do 17. ure, saj nam tega urnik glasbenika ne dopušča. Ob petkih denimo ne moremo delati, ker potujemo z bendom, po drugi strani pa spet ne zaslužimo toliko, da bi lahko normalno živeli samo od glasbe. Bend in "običajno življenje" sta kot jin in jang – ne moreta drug brez drugega.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.