To je glavni krivec za raka

Foto: Shutterstock Zivljenje 21.10.13, onesnazenje, tovarna, onesnazevanje okolja, okolje, industri
Onesnažen zrak je poln rakotvnornih substanc in je pogost tihi povzročitelj hude bolezni.
Oglej si celoten članek

Onesnažen zrak je glavni krivec za nastanek pljučnega raka, poveča pa tudi tveganje za raka na mehurju, kažejo zadnji podatki Mednarodne agencija za raziskave rakavih obolenj (IARC). "Zrak, ki ga dihamo, je danes onesnažen z mešanico kancerogenih substanc," ob predstavitvi novih dejstev poudarja Kurt Straif, vodja IARC. Mednje spadajo dizelski izpušni plini, razredčila, kovine in trdi prašni delci. To onesnažen zrak prvič postavlja v sam vrh okoljskih dejavnikov, ki pri ljudeh povzročajo raka.

Slovenci zelo ogroženi

Ker je po zadnjih podatkih Evropske agencije za okolje Slovenija po onesnaženosti zraka znova v samem vrhu Evrope, so dejstva, ki jih predstavlja IARC, zelo skrb vzbujajoča. Škodljivim vplivom so najbolj izpostavljeni ljudje v večjih mestih in industrijskih predelih. Med glavnimi krivci za onesnaženost zraka sta tudi čezmerna raba avtomobila in uporaba neustreznih kuriv pri ogrevanju stanovanj, zato lahko k bolj zdravemu zraku veliko prispevate tudi sami.

Poleg tega je pri nas tudi velik delež kadilcev, ki poleg škodovanja sebi s kancerogenimi snovmi onesnažujejo zrak okrog sebe. Žal cigaretni dim pasivnim kadilcem škoduje skoraj toliko kot aktivnim.

Učinek omili zdrava hrana

Če ste tudi vi med tistimi, ki živijo v urbanem onesnaženem mestnem središču, lahko tveganje za nastanek raka zmanjšate z zdravim življenjskim slogom. Tu pomembno vlogo igra predvsem prehrana z veliko svežega sadja in zelenjave, pomembno pa je tudi gibanje, ki se ga raje lotite zunaj mesta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.