To jejte, kadar imate PMS

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Če boste v tednu pred menstruacijo jedli določena živila, boste neprijetne simptome PMS lahko omilili ali pa celo popolnoma odpravili.
Oglej si celoten članek

Premagajte razdražljivost

Nervoza, razdražljivost in nihanje razpoloženja so posledica hormonskih sprememb, natančneje padca serotonina, ki lahko vpliva tudi na nespečnost in napade agresije. Pomanjkanje serotonina ima podoben učinek kot pomanjkanje sladkorja v krvi, zaradi česar napadi želje po sladkem v obdobju PMS niso nič neobičajnega, saj telo takrat potrebuje ogljikove hidrate. A sladice niso najboljša rešitev. Namesto njih obroke sestavite s polnozrnatimi testeninami, rižem in krompirjem. Eno od teh živil naj bo na jedilniku vsaj enkrat na dan.

Nad napetost v mišicah

Če ste napeti, imate mišične krče ali pa se le težje gibljete, poskusite z magnezijevimi šumečimi tabletami. Magnezij blaži napetost, bolečine v mišicah in pospešuje prenos živčnih impulzov. Prav tako vam bo pomagal kalcij, ki lajša bolečine, nastale zaradi krčev. Bolečine boste zmanjšali tudi, če boste jedilnik popestrili z omega 3 maščobnimi kislinami, zato jejte ribe, laneno seme in pšenične kalčke.

Pozabite na napihnjenost

Zadrževanje tekočine in napihnjenost postaneta izrazitejša tik pred menstruacijo. Preprečite ju lahko tako, da jeste manj slano hrano, se izogibate smetanastim omakam in prelivom ter maščobam. Pri pijači dajte prednost zeliščnim čajem, ki delujejo protivnetno in diuretično, jejte zelo listnato zelenjavo, koromač, paradižnik.

Za manj boleče prsi

Napetost in bolečine v prsih boste zmanjšali ali preprečili, če boste jedli živila, bogata z vitaminom E in B6. Oba vitamina pospešita delovanje jeter, ki tako hitreje izločajo odvečen estrogen iz telesa, ki je glaven krivec za napetost v psih. Jejte špinačo, avokado, papajo, suhe marelice, oreščke in semena, solato zabelite z olivnim oljem, za zajtrk pa si privoščite jajca.

Proti depresiji

Leča, sojini kalčki, špinača, zelje, pinjole, pistacije in lešniki so prav tako bogati z vitaminom B6, katerega pomanjkanje lahko vpliva na pojav depresije. Če se z njo pred menstruacijo spopadate tudi vi, jedilnik popestrite z omenjenimi živili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.