To morate vedeti, preden se odločite za izpit za čoln

Foto: Profimedia skiper
Pred začetkom poletne sezone ste se odločili narediti izpit za voditelja čolna. Veste, kako poteka?
Oglej si celoten članek

Če želite voziti čoln, ki ste ga kupili, ali plovilo, ki ste ga najeli za poletni oddih, potrebujete izpit za voditelja čolna, ki ga lahko dobi vsak, ki ima vsaj 16 ali 18 let. Čolne do 12 metrov lahko upravljajo osebe, stare najmanj 16 let, plovila, daljša od 12 metrov, pa lahko upravljajo osebe, starejše od 18 let.

"Izpit za plovilo lahko opravlja vsaka oseba, ki je za to kompetentna. V nekaterih primerih mora biti oseba stara najmanj 16 let, v drugih primerih 18 let. Na Hrvaškem lahko izpit opravljajo tako domačini kot tudi turisti. Na Hrvaškem lahko izpit opravljate na Reki, v Zadru in Splitu, saj tam pristanišča redno organizirajo opravljanje izpitov,“ je za Žurnal24 povedala Ani Trstenjak, booking maneger na spletni strani Yacht-Rent.

Prvi korak je priprava na izpit, torej nakup priročnika, ki je potreben za opravljanje tega izpita. Teoretični del izpita traja približno 30 minut in vsebuje 10 vprašanj o plovbi, navigaciji, varnostni opremi, o vozlih, poznavanju vetrov, branje navtičnih zemljevidov in še in še. "Izpit je srednje zahteven, pravilno pa je treba odgvoriti prav na vsa vprašanja," je še povedala Ani in dodala: "Kategorija B je veljavna za plovila do 30 BT in se jo dobi isti dan ali najkasneje čez nekaj dni. V tej kategoriji je vključeno tudi dovoljenje rokovanja z VHF postajo."

Kategorije

  • Kategorija A velja za plovila do 7 metrov, z motorjem do 15 kW (20 KM). S tem izpitom lahko plujete do šest morskih milj od obale.
  • Kategorija B velja za plovila do 12 metrov dolžine in za jahte do 30 BT (bruto tonaža, op. a.). Je namenjen predvsem za osebne potrebe ali za vožnjo jaht, ki jih lahko najamete brez skiperja ali posadke. S takšnimi plovili lahko brez težav plujete po Jadranu in morskih vodah Slovenije in Hrvaške.
  • Kategorija C vam omogoča, da upravljate s plovilom do 30 BT, s katerimi lahko plujete tudi po mednarodnih vodah. Kategorijo C imajo navadno skiperji, ki potrebujejo več znanja kot navadni ljudje, ki samo počitnikujejo s plovilom (za te je primerna kategorija B).
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.