Tragično življenje velike Judy Garland

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kako je Hollywood uničil eno od svojih največjih zvezd.
Oglej si celoten članek

Frances Ethel Gumm, bolj znano pod imenom Judy Garland, je vesolje obdarilo z neverjetnim pevskim in igralskim talentom, ki pa ji nista prinesla sreče, ampak sta jo pahnila v trpljenje, ki se je začelo že zelo zgodaj.

Ko je bilo Judy dve leti in pol, je prvič nastopila, in sicer s svojima sestrama Susie in Jimmie. Pri 13. je podpisala prvo pogodbo s filmskim studiem in njena mama Ethel Gumm se je tolkla po prsih, saj je svoje otroke silila v šovbiznis in bila pripravljena za uspeh in denar tvegati celo njihovo zdravje. Ko je Judy dopolnila 20 let, se je lahko pohvalila že z več uspešnimi filmi in oskarjem za vlogo v Čarovniku iz Oza. Ko je bila stara 47 let, pa je za vedno zaprla oči ...

Njeno življenje je bilo polno bolečine, ki pa bi se ji lahko izognila, če bi imela ob sebi drugačne ljudi.

Foto: Profimedia judy garland

Silili so jo v droge

Njen uspeh ni bil naključen, ampak dobro načrtovan s strani igralkine mame, ki je zelo zgodaj spoznala, kakšen dragulj je Judy. Ko je bila zvezdnica stara 10 let, je morala na turnejo. Njena mama ji je v tistem času dajala uspavala, da je lažje zaspala in jo silila na oder tudi takrat, ko se ni počutila dobro. To pa še ni vse. Svoji hčerki Ethel nikoli ni stala ob strani, ko je potrebovala njeno podporo. Studio MGM je Judy pri 13. letih vzel pod okrilje in njeno življenje se je spremenilo v nočno moro. Odgovorni so bili mnenja, da je Judy predebela, zato so ji odrekali hrano. Judy je bila ves čas lačna in vedno manj samozavestna. K temu je veliko pripomogel tudi režiser Charles Walters, ki je Judy nadel vzdevek "grdi raček filmske industrije".  

V tistem času je Garland začela jemati droge. Šestkrat na teden je delala tudi po 18 ur na dan, zato je bila večkrat popolnoma izčrpana. Da bi zdržala pritisk in shujšala, so ji odgovorni pri MGM začeli dajati uspavala in amfetamine. Studio se je do nje tako obnašal vse do njene smrti. "Če je bila v težavah, ali so mislili, da je v težavah, so ji dali tablete. Da bi jo poživili ali upočasnili. Delovati je morala kot ura," je povedal filmski kritik Roger Ebert.

Foto: Profimedia judy garland
Judy so od 16. leta dalje tudi spolno nadlegovali. Šef studia Louis B. Mayer je pohvalil njen glas in svojo roko položil pod njeno levo dojko, „ker je od tam pela“. "Večkrat sem pomislila, da imam srečo, da nisem pela  iz kakšnega drugega dela telesa,“ se je pošalila Judy, ki se je nadrejenemu zoperstavila, ko je dopolnila 20 let.

Nesrečna tudi v ljubezni

Ko je bila stara 19 let, se je v Las Vegasu poročila s skladateljem Davidom Rosom. Njena mama in njeni delodajalci so poroki nasprotovali, saj so se bali, da bi slabo vplivala na njeno kariero. Hitro so si oddahnili, saj je zakon trajal le tri leta. Kot se je pozneje razvedelo, je imela Judy pred svojim 20. letom splav. Ker je bilo to v tistem času nezakonito, se o tem ni pisalo. Takrat so studii za mlade igralke pogostokrat uredili prekinitev nosečnosti, da bi zaščitili njihov imidž. Na splav sta morali tudi Ava Gardner in Bette Davis.

Foto: Profimedia judy garland

Leto dni po ločitvi se je Judy poročila z režiserjem Vincentejem Minnellijem in mu rodila hčerko Lizo. Zakon je trajal do leta 1951. Nato je sledil zakon s poslovnežem Sidom Luftom (na zgornji footgrafiji), s katerim je imela dva sinova. Ločila sta se leta 1965, ker naj bi jo Luft pretepal, tako kot tudi njen četrti mož, igralec Mark Herron. Sledila je poroka z Mickeyjem Deansom, ki jo je le tri mesece pozneje našel mrtvo v kopalnici. 

Judy ni hotela več živeti

Judy se od svojega travmatičnega otroštva nikoli ni popolnoma opomogla. Postala je odvisna od drog in zdravil, brez kateri ni bila sposobna delati. Njeno samouničevalno vedenje je doseglo vrhunec leta 1950, ko jo je MGM odpustil. Takrat si je poskušala prvič vzeti življenje. Kmalu po poroki s Sidom, si je Judy prerezala vrat. Na srečo jo je mož našel še pravi čas. Luft pravi, da si je tekom njunega 13-letnega zakona poskušala vsaj 20-krat vzeti življenje. 

Foto: Profimedia judy garland
Kljub vsem negativnim zgodbicam pa je Judy trdila, da je srečna. "Moje življenje ni tragično, veliko se smejem. Tudi sebi. Če se ne bi znala smejati na svoj račun, verjetno ne bi bila več živa,“ je izjavila leta 1960. Judy naj bi proti koncu svoje kariere bankrotirala. Njena hči je povedala, da je za 100 dolarjev na noč prepevala po barih. 

Njeni prijatelji so povedali, da je bila dan pred svojo smrtjo dobre volje in videti srečna. "Končno sem ljubljena,“ naj bi izjavila srečno poročena Judy, ki je le tri mesece po poroki umrla zaradi prevelikega odmerka pomirjeval. Njeno smrt so označili za nesrečo.

Foto: Profimedia judy garland

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.