Trendi piknik

Foto: Žurnal24 (Foto: Alessi)
Ne pretiravajte s plastično posodo in tisto za enkratno uporabo. Na pikniku uživajte v mnogo prijetnejši porcelanasti, stekleni, keramični in celo leseni posodi.
Oglej si celoten članek

"Prisegam na piknike, ki presegajo predsodke, da mora biti oprema priložnostna, zasilna, za enkratno uporabo. Zakaj bi morali vedno piti in jesti iz
plastike ter v njej prinesti hrano?"
se sprašuje Valentina Smej Novak, h kateri sem se po nasvete glede hranjenja na prostem zatekla zaradi televizijske oddaje Ljubezen skozi želodec, ki jo ustvarja z možem. Pred kratkim sta se v tej kuharski oddaji lotila prav piknika.

Kako ustvariti pravo vzdušje  
Najprej si omislite lepo bombažno ali volneno odejo; proti mokrim presenečenjem priporočamo odeje, katerih spodnja stran je povoskana oziroma plastificirana. Lahko pa po travi razgrnete kar preprogo, predlaga Valentina Smej Novak. Ker smo proti plastičnim prtom, predlagamo čipkastega. Zakaj pa ne, tudi piknik je druženje za mizo – le da je travnata.

Nostalgija v košari. Potrebščine za piknik namesto v kartonsko škatlo zložite v pleteno košaro – na primer tako, kot jo prodajajo mojstri suhe robe. Že taka malenkost (po vzoru filmov iz življenja angleške aristokracije ali mnogih mojstrovin slikarstva) dá temu dogodku pridih žlahtne nostalgije, vi pa pokažete, da imate stil in dober okus.

Piknik v naravi je namenjen poležavanju v travi, zato še kako pridejo prav blazine. Če že ne gre drugače, s sabo vzemite nekaj zložljivega. Po slovenskih prodajalnah najdete tako manjše trinožnike kot stole. Na dizajn usmerjena podjetja ponujajo stolčke in pručke iz umetnih mas, lične pručke iz lesa pa še vedno najdete pri ponudnikih suhe robe na tržnici. Pri njih si izberete tudi pleteno košaro. Bolj prefinjene najdete v prodajalnah z dodatki za dom, že
opremljene s krožniki, kozarci, jedilnim priborom.

Saj ni treba, da uporabite dragocen babičin jedilni servis, toda veliko lepši za oko, prijetnejši za okus in prijaznejši do okolja so krožniki in pribor, ki jih po uporabi ne zavržete. Prinesite svoje najljubše krožnike, široke steklene kozarce (pa za penino tudi), vilice in žlice, ki jih doma uporabljate vsak dan, srebrne pladnje, prtičke iz blaga. Obložite se z blazinami in uživajte! Tudi če se kaj razbije, nič za to. "Saj se mora!" pravi Valentina Smej Novak.  

Foto: Žurnal24 Kranjska klobasa proti kuskusu  
Hrano prinesemo v posodi, ki naj bo raje kot plastična steklena, keramična, emajlirana, iz inoksa. In pokrita s pokrovko ali kar papirjem. "Tudi hrani za
piknik se je treba skrbno posvetiti,"
je prepričana Valentina Smej Novak. "Hrana mora biti vedno izvrstna, zato že pripravljenih surovin za žar ne kupujemo. Ne glede na to, za kateri koncept se odločimo – ali bomo v naravi pekli ali le uživali vnaprej pripravljene dobrote – se doma vedno
dobro pripravimo. Čevapčiče naredimo sami, malo daljši so, da jih napičimo na palčke, svinjska rebrca mariniramo po ameriško v javorjevem sirupu,
sojini omaki in papriki v prahu, pripravimo goveje zarebrnice. Glavni užitek so zame priloge: bodisi solate, kot so zeljnata, krompirjeva s kislimi
kumaricami in majonezo ali caciki, bodisi zelenjava, ki jo spečemo na žaru – beluši, paprika z bučnim oljem in balzamičnim kisom."

Spontani pikniki. Privoščite si piknik kar tako, spontano, brez razloga in dolgih priprav, ko vas zamika sončno popoldne. Na poti iz službe v najbližji prodajalni kupite sestavine za sendvič ali zgolj kakšen kos dobre pite. Poberite svojo drago osebo, poiščite najbližjo zaplato trave in pomalicajte. Pravijo, da na zraku vse bolj tekne.

Če se bo slovenska reprezentanca v skupini C najprej borila proti Angliji, ZDA in Alžiriji, zakaj ne bi vaš prihodnji piknik potekal v znamenju roastbeefa po angleško, piščančjih perutničk, mariniranih po ameriško, ali arabskega kuskusa s paradižnikom, papriko, olivnim oljem? Popoln piknik niso le kranjske klobase, hrenovke in meso, ki ga kupimo zapakiranega v prodajalni in ga le odpremo tik pred uporabo.

Poleti je treba biti pozoren na visoke temperature in temu primerno prilagoditi hrano, opozarja Valentina Smej Novak. "Naj se obdrži na soncu. Za to je odlična na primer paradižnikova solata s kockami suhega belega kruha, čebulo, svežo baziliko in olivnim oljem." Piknik pa si, seveda, lahko privoščite tudi v hladnejših letnih časih. Takrat namesto solat zagotovo bolj teknejo jota, pasulj ali bograč.

Za konec le še opozorilo. Po pikniku obvezno za sabo pospravite vse, kar ste prinesli. Smeti odložite v kontejnerje oziroma jih odnesite s seboj. Naravi
ne puščajte nobenih spominkov.

Članek je bil objavljen v Zame, brezplačni prilogi časnika Žurnal24, ki je izšla 4. junija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.