Tri rešitve za varčevanje z energijo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kako z minimalnim trudom zmanjšati porabo energije v domačih gospodinjstvih? Uporabne rešitve so poiskali učenci iz ene prvih ekošol v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

S projektom Uresničujmo, z energijo varčujmo! je družba SODO želela spodbuditi slovenska gospodinjstva, da z električno energijo ravnajo smotrnejše in preudarnejše. K sodelovanju so povabili tudi osnovno ekošolo, OŠ Notranjski odred Cerknica, in skupaj z učenci poiskali nove rešitve za varčnejšo porabo energije.

Osvetljevanje prostorov

Pri osvetljevanju prostorov lahko prihranite z uporabo fluorescentne svetilke v večjih prostorih, za stanovanjske prostore pa so primernejše svetilke z varčnimi žarnicami, pravi skupina učenk. Če navadnih žarnic še niste zamenjali z varčnimi, to storite čim prej, enako kot varčne žarnice pa je učinkovita tudi LED-tehnologija. Kot zanimivost so učenke predstavile idejo, ki jo lahko uporabite za bolj intimne trenutke – največ energije bi namreč prihranili, če bi sobe osvetljevali z novoletnimi lučkami.

Segrevanje vode

Kako najhitreje in najbolj energijsko varčno segreti vodo za čaj? Izračuni druge skupine učenk so pokazali, da je energijsko najvarčnejša uporaba grelcev za vodo, izogniti pa se je dobro uporabi indukcijskih plošč in segrevanju vode s starimi čajniki.

Pranje perila

Zmagovalno rešitev sta predstavili učenki Veronika in Simona Ana, ki sta poudarili dejstvo, da je tudi pri pranju perila treba ukrepati učinkovito in varčno. Že z zmanjšanjem temperature iz 60 na 30 stopinj Celzija lahko prihranite 0,25 evra na eno pranje, kar pomeni, da bi lahko petčlanska družina v desetih letih na ta način prihranila za nakup novega pralnega stroja. Nižja, kot je temperatura, manjša je poraba električne energije, pravita učenki in dodajata, da lahko prihranite še več energije, če perilo pred pranjem ločite na bolj in manj umazano.

Ste vedeli?

Slovenska gospodinjstva porabijo kar tretjino vse električne energije iz distribucijskega omrežja v državi. Da bi bila poraba manjša, je dobro upoštevati ukrepe za energetsko učinkovitost rabe gospodinjskih aparatov, ki jih najdete tukaj. Aktiven pristop k spodbujanju smotrne rabe energetskih virov pa spodbujata tudi Evropska unija in Združeni narodi, ki so letošnje leto razglasili za leto trajnostne energije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.