Trojna doza Breclja

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Torej v Vršac. V Cankarju triurno srečanje z Markom Brecljem na lastno odgovornost, prej koncert v Drami.
Oglej si celoten članek

V Cankarjev dom (CD) se vrača koprski aktivist in glasbenik Marko Brecelj, ki bo v Dvorani Duše Počkaj 21. novembra premierno predstavil “prvo javno krajo” z naslovom Torej v Vršac.

Direktor CD Mitja Rotovnik je z idejo o vnovičnem sodelovanju soglašal takoj, ker se je spomnil časov, ko je bil Brecelj vidni akter nove kulture, in ker je ostal enak do danes, v konceptualnem smislu pa tudi zato, “da ga vsaj ena institucija v Ljubljani predstavi v vsej njegovi širini in globini”.

Performans, film in koncert

“Mehkoteroristično dokumentarno delo so moji samospevi in s kitaro spremljane pesmice, kuhanje in pečenje z razstavo, videoprojekcije performansov, poti in animacij ter triurno srečanje na lastno odgovornost,” projekt opisuje Brecelj, medtem ko po besedah izvršne režiserke Renate Vidič multimedijski performans predstavlja svet in delovanje Breclja v kompletu.

Da bi bil komplet res popoln, bosta poleg performansa poskrbelaše dva dogodka, ki bosta potekala nekaj dni prej: prvi bo ponedeljkova projekcija dokumentarca o Breclju Priletni parazit v režiji Janeza Burgerja, ki je na Festivalu slovenskega filma prejel nagrado za najboljši dokumentarec, in pogovor med Brecljem in Burgerjem, v nedeljo pa bo pestro v ljubljanskem SNG Drama, kjer bo Brecelj nastopil v sklopu nedeljskih koncertov Akustika in tako prvič zavzel veliki oder tega gledališča.

Izgubljen v drugem času

Čeprav bo v veliki dvorani, kot pravi sam, veliko režijskih stroškov in praznih sedežev, se tega veseli: “To je zame performans, ki je nepovraten. Če hočejo imeti Breclja, ga bodo imeli tako, da se bom počutil, kot se v resnici počutim: ne legendarni Marko Brecelj, ne legenda in ugledni umetnik, kakor mi večkrat polaska direktor te ustanove (Rotovnik, op. a.), ampak kot izgubljeni izstrelek v drugem času.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.