Trpi četrtina Slovencev

Foto: Žurnal24 Pri blažjih simptomih si pomagajte z antihistaminiki v prosti prodaji, sicer obi
24 odstotkov ljudi v Sloveniji je alergičnih na ambrozijo, je pokazala manjša letošnja raziskava na 430 anketiranih. Evropsko povprečje je 25 odstotkov.
Oglej si celoten članek

Čeprav je bila letos sprejeta uredba o obveznem odstranjevanju ambrozije, je bila sprejeta prepozno, da bi zmanjšala tegobe, ki jih ima zaradi peloda te rastline skoraj četrtina Slovencev. Če imetnik rastline ne odstrani, mu grozi globa v višini 1.500 evrov za pravne oziroma 500 evrov za fizične osebe.

Sprejeta prepozno
Odredba je bila sprejeta konec julija, ko so prve rastline že cvetele. Obvezno odstranjevanje rastline ne traja dovolj dolgo, da bi lahko opazili izboljšanje," ugotavlja Andreja Kofol Seliger z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Meritve cvetnega prahu v zraku, ki so jih izvajali na IVZ, so tako pokazale, da je bila koncentracija 20 zrn na kubični meter zraka, ki lahko povzroči težave, letos v Mariboru presežena deset dni, v Ljubljani osem in v Kopru tri.

Kaznovan še nihče
Z direkcije za ceste, ki mora po novem poskrbeti za uničevanje ambrozije ob državnih cestah (kjer ta tudi najpogosteje raste), so sporočili, da so košnjo
izvedli v začetku avgusta na odsekih Škofljica–Šmarje - Sap in Šmarje–Cikava. Fotosanitarna uprava je prejela več prijav, a ker je bila ambrozija odstranjena, niso do zdaj inšpektorji oglobili nikogar.

Mihaela Zidarn, alergologinja iz Golnika o okrnjenem življenju alergikov.
Je možno kaj storiti, da ne postaneš alergičen na ambrozijo?
Po trenutno znanih podatkih se tega ne da preprečiti. Edino kadilci ali tisti, ki so bili kot otroci bolj izpostavljeni cigaretnemu dimu, imajo večjo  pogostost alergij.

Je alergija na ambrozijo nevarna?
Ne bi rekla nevarna, saj pelod ambrozije povzroča večinoma samo seneni nahod. Kakovost življenja je izrazito okrnjena, ampak ta bolezen ni nevarna. V glavnem ne povzroča astme.

Kako zmanjšati odstotek alergičnih ljudi?
Ne vem, ali je posekanje učinkovito. Breza in trava sta podobna alergena, pa ju ne bomo iztrebili. Ta hip se z ambrozijo ne da nič narediti. Je eden od najpogostejših zdravstvenih problemov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.