Tudi kontrolke so koristne

Foto: Žurnal24 Testi izboljšajo učenje. (Foto: Shutterstock)
Pri reševanju testov možgani lažje sprejmejo informacijo kot med samim učenjem. Učenci, ki pogosto rešujejo teste, tako hitreje prikličejo pravilno informacijo.
Oglej si celoten članek

Čeprav se zdijo testi večini ljudi še vedno način, kako označiti in oceniti učenčevo znanje, je nova raziskava pokazala, da si informacijo, ki jo prikličemo iz spomina, lažje zapomnimo. Če povemo drugače – testi izboljšajo učenje.

Testi naj bodo v veselje
"Če bi imeli med poukom več testov, bi bilo odlično, prav tako bi bilo odlično samo spodbujanje učencev, da med učenjem sami sebe testirajo,"
meni avtorica raziskave Mary Pyc z washingtonske univerze. Raziskava, ki je bila objavljena v reviji Science, tako učencem predlaga, naj se testov raje veselijo kot pa bojijo. Mehanizmi za izboljšavo so še vedno neznani. Mary Pyc je s svojimi sodelavci raziskovala dele informacij, poimenovane mediatorji. To so pojmi, misli ali stavki, ki povezujejo eno informacijo z drugo. Da je mediator dober, mora biti misel lahka, da si jo zapomnimo in povežemo z informacijo, ki jo iščemo.

Wingu, oblak, ptice ...
Pri raziskavi učinka testiranja na mediatorje so raziskovalci preučevali 118 angleško govorečih oseb, ki so se naučile 48 besed v svahiliju. V tem primeru so bili mediatorji angleške besede, ki so učencem pomagale povezati besedo v svahiliju s pomenom v angleščini. Nekdo, ki se je poskušal naučiti na primer besedo wingu, ki v svahiliju pomeni oblak, je kot mediator lahko uporabil besedo wing (perut, krilo). Če si je zapomnil wing, si je zamislil ptice, ki letijo med oblaki, kar ga je vodilo do angleškega prevoda. Skupina, ki je opravila več testov kot skupina, ki se je samo učila, je imela trikrat boljše rezultate, še kaže raziskava.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.