Turbovzgoja ne vžge

Foto: Žurnal24 Puberteta je mejnik pri vzgoji. (Foto: Shutterstock)
Kako do uspešnega odnosa med najstniki in starši, svetuje danski družinski terapevt Jesper Juul.
Oglej si celoten članek

"Ko otroci pridejo v puberteto, lahko dobro vidimo, kaj nam je uspelo skupaj ustvariti. Večina staršev na tej postaji na žalost ni zadovoljna, zato začnejo nekakšno turbovzgojo, s katero želijo v zadnjih minutah popraviti, kar se popraviti da. To je grozno – in nesramno. In ne deluje," pravi Jesper Juul, čigar novo knjigo Družine z najstniki – ko vzgoja odpove bomo v torek dobili prevedeno v slovenščino. 
 
Brezpogojno ga sprejmite
"V obdobju najstništva otroci od nas potrebujejo pravzaprav le eno: védenje, da je na tem svetu človek (ali dva), ki zares verjame, da so v redu. Toda to ni naša starševska tradicija. Raje se vedemo kot učitelji, sedimo z rdečim svinčnikom v roki in gledamo, kaj bi na svojih otrocih še morali popraviti," opozarja Juul in dodaja, da "otrok zdaj bolj kot kdaj prej potrebuje vašo brezpogojno ljubezen in zaupanje".

Naj bo sam svoj človek
Avtor pri tem nima v mislih zaupanja, da bo otrok "postal tak, kot ste si od nekdaj predstavljali, temveč zaupanje v to, da bo dal vse od sebe, da bo postal v redu človek".

Jemljite ga resno

"Če čutimo, da nas v neki skupnosti jemljejo resno, nam ni več tako pomembno, ali imamo prav oziroma ali smo uveljavili svojo voljo. Če tega enakovrednega dialoga ni, pa gre le za nenehen boj za oblast oziroma podrejanje," pojasni.

Pomembno je, kdo je otrok, ne, kaj počne, pravi Jasper Juul:

  • Kaj je tisto, zaradi česar se starši in najstniki najpogosteje prepirajo? Šola, spolnost, alkohol, videz, ponočevanje in uporaba računalnika.
  • Kateri pa so pravi vzroki sporov? Slaba ali nezadostna komunikacija. Starši bodisi popuščajo bodisi govorijo jezik moči. Na tem področju je tradicija dialoga zelo slaba.
  • Kako lahko starši dosežejo, da jih najstniki poslušajo? Tako, da najstnikom prisluhnejo in njihove izjave vzamejo zares – toda s tem naj ne odlašajo do takrat, ko otrok stopi v puberteto! Najstniki bodo bolj poslušali tudi, če jim bodo starši zaupali – ne glede na vse. Najstniki svoje starše ubogajo, a ti navadno opazijo le, če jih ne. Pri teh letih mora ubogljivost nadomestiti ali odgovornost ali uporništvo – to je odraščanje. 
  • Katera pa je najpogostejša napaka staršev? Ne poslušajo. Zdi se, kot da jih ne zanima, kdo je njihov otrok, ampak le to, kaj počne oziroma česa ne.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.