Ugrizi živali

Foto: Žurnal24
Ugrizi živali so pogosti in jih razdelimo na dve skupini.
Oglej si celoten članek

iStockphoto

 
Ugrizi živali so kar pogosti, in sicer razdelimo jih na dve skupini. V prvi so urizki, kateri so nevarni zaradi stekline (stekline v Sloveniji ni, je pa razširjena v sosednjih državah). V drugi skupini so ugrizi/piki, kateri so nevarni zaradi strupa (kače, stenice, škorpijoni, pajki, meduze). V Sloveniji nimamo živali, katere bi s svojim strupom lahko ubila odraslega zdravega človeka.

Kako pomagamo?
Pri ugrizih, pri katerih je navarnost stekline, je postopek sledeči:
1. pustimo kri teči (otekajoča kri naj bi izplavila mikrobe iz rane)
2. z gazo (robcem, krpo,...) obrišemo slino, in sicer proč od rane
3. speremo rano z blagim razkužilom, milnico ali detergentom
4. speramo z vodo in obvežemo rano
5. poškodovanca napotimo k zdravniku

Pri ugrizih, pri katreih je nevarnost strupa, pa postopamo tako, da oseba, katero je ugrizla/pičila strupena žival, mora strogo mirovati (kakršnokoli gibanje pospeši krvi obtok in s tem razsoj strupa po telesu), nato nad ugrizom na rahlo podvežemo ud (tako preprečimo venski odtok krvi in enako kot pri mirovanju zmanjšamo razsoj strupa), rano sterilno pokrijemo, postavimo nanjo hladen obkladek, ud imobiliziramo ter poskrbimo za čim prejšni prevoz v bolnišnico.
Pri poškodbah, katere povzročajo meduze, pomagamo tako, da s pomočjo mivke ali alkohola odstranimo s kože ožigalke, nato pa hladimo. V naših krajih meduza človeku ni nevarna, vseeno pa lahko jata meduz povzroči hudo alergijsko reakcijo, v takšnih primerih in v vseh primerih, kjer se težave stopnjujejo, moramo poškodovanca čim prej pripeljati v najbližjo zdravstveno ustanovo.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.