Umetne prsi skrivajo raka

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nova raziskava je pokazala, da lahko umetni vsadki v prsih za kar 40 odstotkov povečajo tveganje raka dojk.
Oglej si celoten članek

Sami vsadki sicer ne povzročajo raka, a lahko zelo otežijo odkrivanje bolezni v zgodnjem stadiju, saj na mamogramu ustvarijo sence, ki lahko zameglijo morebitno rakavo tkivo, poroča britanska spletna stran Femalefirst, ki povzema rezultate raziskave. Od leta 1993 so znanstveniki po Severni Ameriki in Evropi izvedli 17 raziskav in ugotovili, da so ženske z umetnimi vsadki v prsih bolj izpostavljene tveganju raka dojk. Pri njih je tveganje večje za 38 odstotkov.

Izsledke raziskav je komentirala Caitlin Palframan iz dobrodelne organizacije za boj proti raku na dojki in ob tem opozorila, da je treba te rezultate tolmačiti previdno. "Strinjamo se s strokovnjaki, ki so naredili to raziskavo. A čeprav so rezultati pokazali, da je odstotek preživetja med ženskami, ki imajo vsadke in zbolijo za rakom, manjši, pa ti izsledki niso dokončni. Vsekakor so potrebne dodatne raziskave, da bi lahko bolje razumeli, kako vsadki vplivajo na odkrivanje te bolezni," je razložila Palframanova. "Zavedamo, da marsikoga skrbi, da je raka zaradi vsadkov z mamogramom težje odkriti, kar lahko preloži diagnozo, zato spodbujamo ženske, naj pred takšnimi pregledati dodatno opozorijo na to, da imajo vsadke. Tako lahko omogočijo, da je njihov pregled temeljitejši in celostnejši."

Odkritje raka v zgodnjem stadiju zagotavlja uspešnejše zdravljenje in večjo možnost za preživetje, zato je zelo pomembno, da vsaka ženska poskrbi za redne preglede, pa naj ima vsadke ali ne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.