Umrl avtor Turške slasti

Foto: Žurnal24 Jan Wolkers se je v jeseni življenja posvetil ustvarjanju skulptur iz stekla in
V 81-letu starosti je umrl Jan Wolkers, kontroverzni nizozemski pisatelj in kipar, ki je javnost šokiral z nazornimi seksualnimi opisi.
Oglej si celoten članek

Wolkers velja za enega najpomembnejših nizozemskih avtorjev obdobja po drugi svetovni vojni. Šestdeseta leta je burkal s prozo, polno poželenja, izgube in smrti, s katero je želel izničiti strogo protestantsko vzgojo strašev. Med njegovimi majbolj znanimi deli je edina v slovenščino prevedena novela Turška slast iz leta 1969, ki je bila prenešena tudi na filmsko platno. Za svoje delo je prejel številna najvišja nizozemska literarna priznanja.

Zadnji dve desetletji je Wolker posvetil vizualni umetnosti. Njegove skulpture iz stekla in jekla so javnost navdušile, najbrž pa ni Nizozemca, ki ne bi poznal njegovega Auschwitzovega spomenika v Amsterdamu, posvečenega žrtvam nemškega nacizma.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.