Umrl je Doktor Živago

Foto: Youtube
Foto: Youtube
V Londonu je za posledicami Alzheimerjeve bolezni umrl legendarni igralec Omar Sharif.
Oglej si celoten članek

V 83. letu starosti je danes v Londonu umrl legendarni igralec Omar Sharif. Predvsem starejši se ga spominjajo po legendarnih vlogah v klasikah Lawrence Arabski in Doktor Živago. 

Sharif se je rodil leta 1932 v Aleksandriji kot sin krščanskih staršev. Študiral je na British Victoria kolidžu v Kairu. Kasneje je prestopil v islamsko vero. Leta 1954 je debutiral v filmskem svetu. Prvi vidnejši uspeh je dosegel leta 1962 s stransko vlogo v filmskem spektaklu Lawrence Arabski v režiji Davida Leana.

Za njim so hrepenele po vsem svetu

Občinstvu se je priljubil kot romantični junak v zgodovinskih filmih in spektaklih. Poleg v filmih Lawrence Arabski in Doktor Živago je vidnejše vloge ustvaril še v filmih Padec rimskega cesarstva, Džingis Kan, Noč generalov, Bilo je nekoč, Smešno dekle, Tamarindino seme in Zeleni led. Na vrhuncu njegove kariere so za njim vzdihovale ženske po vsem svetu.

Zlati globusi in zlati lev za življensko delo

V šestih desetletjih je Sharif posnel več deset filmov in prejel več nagrad. Poleg že omenjenih zlatih globusov za vlogo v filmu Lawrence Arabski je še en zlati globus prejel za vlogo doktorja Živaga v istoimenskem filmu. Leta 2003 je bil nagrajen z zlatim levom za življenjsko delo na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. Za vlogo v filmu Gospod Ibrahim in cvetovi iz Korana je leta 2004 osvojil cezarja za najboljšega igralca.

Sharif je bil tudi eden najbolj znanih igralcev bridža na svetu. O tej igri s kartami je napisal več knjig.

Igralčev agent je na začetku letošnjega leta potrdil, da so mu diagnosticirali Alzheimerjevo bolezen. Njegov sin Tarek El-Sharif je tedaj v intervjuju za španski časopis El Mundo dejal, da ni mogoče razbrati, v katerem stadiju je bolezen, ni pa bil optimističen: "Očitno je, da se stanje ne bo izboljšalo, ampak bo vedno slabše."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:54 10. Julij 2015.

    Počivaj v miru, legenda in hvala za vrhunske vloge, ki si jih odigral!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.