Umrl je Jeff Beck

Foto: EPA
Foto: EPA
Legendarni kitarist je bil med drugim tudi kar dvakrat sprejet v Dvorano slavnih rock and rolla.
Oglej si celoten članek

V 79. letu se je poslovil Jeff Beck, ki velja za enega izmed najvplivnejših kitaristov v zgodovini rock glasbe. V Wallingtonu rojeni Jeff je začel ubirati kitarske strune že v najstniških letih, na doma izdelani kitari, ki jo je izdelal po vzoru kitarista in izumitelja Lesa Paula. Na začetku svoje glasbene poti se je zgledoval po glasbenikih, kot so Buddy Guy, Otis Rush in Vincent Cliff Gallup. Na svoji glasbeni poti je vseskozi razvijal tehnične kitarske spremembe, med drugim tudi whammy bar.
Zaslovel je s skupino The Yardbirds, ki se ji je pridružil leta 1965, po tem, ko je zamenjal Erica Claptona. Kmalu je Jeff pokazal svoj slog in naznanil prebujajočo se psihedelično rockovsko revolucijo. Njegov slog je prišel močno do izraza v skladbah Over Under Sideways Down in Shapes of Things.. Kmalu je ustanovil svojo skupino Jeff Beck Group, v kateri je prepeval Rod Stewart, in na kitari preigraval še Ronnie Wood. Leta 1968 je skupina izdala prvenec Truth. V sedemdesetih letih je Beck sestavil drugo, bolj R&B usmerjeno skupino in ustanovil trio z basistom Timom Bogertom in bobnarjem Carminom Appicejem iz skupin Vanilla Fudge in Cactus.
Leta 1974 se je Jeff odločil za solistično pot in leta 1975 izdal svoj drugi solistični album Blow by Blow, ki nekako velja za njegovo najbolj priljubljeno delo. V osemdesetih letih se je Jeff bolj kot ne umaknil in se redkeje pojavljal. Nastopal je predvsem na dobrodelnih koncertih. Leta 1985 je izdal večinoma instrumentalni album Flash, leta 1989 pa je posnel s klaviaturistom Tonyjem Hymasom in nekdanjim bobnarjem Franka Zappe Terryjem Bozzio hardrockovski album Jeff Beck's Guitar Shop. Njegov zadnji nastop je bil oktobra v gledališču Chicago Theatre, skupaj z igralcem in kitaristom Johnnyjem Deppom.
Jeff je osemkrat prejel nagrado grammy in bil kar dvakrat sprejet v Dvorano slavnih rock and rolla - leta 1992 kot član skupine Yardbirds in leta 2009 kot solo izvajalec. Leta 2015 ga je revija Rolling Stone uvrstila na peto mesto seznama 100 največjih kitaristov vseh časov in zapisala: "Že v skupini Yardbirds je imel melodičen, a neposreden ton - svetel, nujen in oster, a hkrati sladek. Videlo se je, da je resen glasbenik in da se je trudil. Ni se držal nazaj."
Vzrok smrti te glasbene legende naj bi bil po poročanju njegove publicistke Melisse Dragich bakterijski meningitis. "V imenu njegove družine z globoko žalostjo delimo novico o smrti Jeffa Becka. Po nenadni okužbi z bakterijskim meningitisom je včeraj mirno preminil. Njegova družina prosi za zasebnost, medtem ko se bo soočila s to ogromno izgubo," je sporočila.

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:10 12. Januar 2023.

    Legenda !! R.I.P Jeff 🙏🙏

  • 08:54 12. Januar 2023.

    Eden najboljših se je poslovil, R.I.P. Jeff in naj se tvoja kitara sliši še dolgo časa

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.