Umrl mojster posebnih efektov

Foto: Žurnal24 Stan Winston je umrl po dolgotrajni bolezni.
Na svojem domu v Malibuju je v soboto po dolgotrajni bolezni v 62. letu starosti umrl mojster posebnih efektov in večkratni oskarjevec Stan Winston.
Oglej si celoten članek

Zaslužen je bil za to, da so na velikih platnih zaživeli številni fantazijski liki.

Stan Winston je ustvaril nekatere najfascinantnejše vizualne efekte v zgodovini filma. Brez njega dinozavri iz Jurskega parka, vesoljci iz Osmega potnika, roboti iz Terminatorja in Edvard Škarjeroki ne bi zaživeli na filmskem traku. Bil je pionir v stapljanju resničnih posnetkov z računalniškimi podobami.

"Zabavna industrija je izgubila genija, jaz pa enega od boljših prijateljev," je ob vesti o Winstonovi smrti dejal guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger, ki je z Winstonom sodeloval pri filmih o Terminatorju. "Stanovo delo in štirje oskarji govorijo sami zase in bodo večno ohranjali spomin nanj."

Winston si je oskarje za posebne efekte prislužil za filme Osmi potnik, in sicer leta 1986, Terminator 2: Sodni dan (1992) in Jurski park (1993). Leta 1992 je prejel tudi oskarja za masko v filmu Batmanova vrnitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.