Umrl režiser Zadnjega tanga v Parizu

Foto: EPA
Foto: EPA
V starosti 77 let je umrl italijanski filmski režiser Bernardo Bertolucci.
Oglej si celoten članek

Bernardo Bertolucci je kariero začel kot asistent še enega filmskega velikana Piera Paola Pasolinija, s svojimi filmi pa se je uveljavil v 60. in 70. letih. Uveljavil se je s filmi Pred revolucijo, Pajkova strategija in Konformist po romanu Alberta Moravie, veliko pozornost pa je zbudil z Zadnjim tangom v Parizu leta 1972, ki je z erotičnimi prizori razburil javnost in bil v Italiji nekaj časa celo prepovedan.

Zatem se je lotil snemanja filmov, ki so po dolžini in vsebini dosegli epske razsežnosti ter imeli zaradi slikovitosti in razkošne scenografije že vse značilnosti spektakla, med njimi je film Zadnji kitajski cesar, za katerega je prejel oskarja za režijo in scenarij.

Eden najvplivnejših ustvarjalcev v zgodovini filma je umrl v Rimu po dolgi bolezni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:11 26. November 2018.

    Zdaj ni več nikogar od protagonistov med živimi: Marlon Brando, Maria Schnaider in sedaj še veliki Bertolucci.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.