Umrla Corazon Aquino

Foto: Žurnal24 Corazon aquino je uživala ugled tako doma kot v tujini.
Po dolgi bitki z rakom na črevesju je umrla nekdanja filipinska predsednica Corazon Aquino. Sedanja filipinska predsednica Gloria Macapagal Arroyo je že razglasila desetdnevno žalovanje.
Oglej si celoten članek

76-letna Corazon Aquino, ki je bila prva predsednica Filipinov in je veljala za ikono demokracije na otoku, je umrla zaradi raka na črevesju. Cory, kot so jo poimenovali Filipinci, je bila v bolnišnici od konca junija dalje, ko se je njeno zdravstveno stanje poslabšalo, rak pa se je razširil tudi na druge organe v telesu.

"Naša mama je mirno umrla ob 3.18 (po lokalnem času) 1. avgusta," je sporočil senator Benigno "Noynoy" Aquino III. Pet otrok nekdanje filipinske predsednice je še sporočilo, da nameravajo svojo mamo pokopati prihodnjo sredo v ožjem krogu.

Aquinova, nekdanja gospodinja, je postala predsednica Filipinov po uporu proti diktatorju Ferdinandu Marcosu in je bila na čelu države od leta 1986 do 1992. Njenega soproga, znanega Marcosovega nasprotnika Benigna Aquina, so podporniki Marcosovega režima ustrelili leta 1983 ob vrnitvi iz izgnanstva.

Ker je Filipinom ponovno vrnila demokracijo, je Corazon Aquino uživala ugled ne samo doma, ampak tudi v tujini. Ameriška revija Time jo je leta 1986 razglasila za "žensko leta". Prav tako so jo tudi predlagali za Nobelovo nagrado za mir.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.