V morje novembra – in to v Evropi

Foto: Janez Zalaznik
Foto: Janez Zalaznik
Malta. Idealen novembrski oddih: poceni direkten let iz Trevisa, toplo podnebje, raj za ljubitelje zgodovine. Dva obraza. Majcena prenaseljena meka za množični turizem ponuja tudi osupljive samotne klife.
Oglej si celoten članek

Prvič sem bil na Malti sredi decembra 2006. Ko mi je na izhodu iz letala v obraz zapihal topel vetrič, sem vedel, da mi bo všeč. Na Malti sva bila z dekletom tudi lani in letos za prvi november in Malta nama je v istem terminu pokazala dva povsem različna obraza. Lani oblačna, vetrovna in pogosto tudi deževna, vse dni razen na dan odhoda sva bila v dolgih rokavih in vetrrovkah. Letos vse dni sonce, poletne temperature, kratke hlače in majice, ležanje na plaži in kopanje v morju, ki je bilo toplejše od blejskega jezera poleti.

Za vse, ki bolj kot najini izkušnji verjamete statistiki: povprečne oktobrske temperature na Malti so med 17 in 24 stopinjami Celzija, novembrske pa med 14 in 21. Za razliko od Kanarskih otokov je prijetno toplo tudi morje, ki ima oktobra okrog 23 stopinj Celzija, novembra pa okrog 21.

Poleg prijetnih temperatur v tem času je Malta prijetna tudi, ker je zaradi majhnosti zelo obvladljiva, meri namreč 45 krat 13 kilometrov (316 kvadratnih kilometrov; za primerjavo: Mestna občina Ljubljana meri 275 kvadratnih kilometrov). Na tem majhnem prostoru se stiska več kot 400 tisoč prebivalcev, kar Malto uvršča med najgosteje naseljene države na svetu (je trikrat gosteje naseljena kot Nizozemska in 12-krat gosteje kot Slovenija).

Dilema: avtobus ali avto

Lani sva Malto raziskovala z avtobusi. Cena sedemdnevne vozovnice je namreč le 12 evrov in avtobusi vozijo v vsako vas, a tudi skozi vsako vas in preizkušajo vaše potrpljenje. V času prometnih konic namreč za deset kilometrov dolgo pot potrebuješ precej več kot eno uro. Letos sva zato požrla sto evrov stroška za tedenski najem avta in nisva obžalovala. Začetek je bili sicer težak: vozijo po levi, zato je že prestavljanje miselni zalogaj, celo regionalno cesto kar naprej “sekajo” krožišča, table z oznakami imajo premajhne črke, veliko cest pa nima črt, tako da ni jasno, ali so eno- ali dvopasovnice. Presenetljivo pa parkiranja na ulici na Malti ni treba plačati.

Od samote do gneče

Malta je po eni strani prenaseljeno medmestje z megalomanskimi gradbenimi projekti za turiste, lahko pa se tudi sam sprehajaš po veličastnih klifih nad morjem, plavaš v samotnem zalivu, ješ z domačini v majhnem mestecu, hodiš po Valleti ali M'dini in dihaš zgodovino, ki so jo na tem strateško pomembnem otoku ustvarjali Grki, Feničani, Rimljani, Arabci in slavni malteški vitezi, ki so zgradili glavno mesto Valleto. Na Malti je brodolom doživela ladja, s katero so svetega Pavla peljali na sojenje in obglavljenje v Rim.

Na Malto je iz Rima pribežal sloviti slikar Caravaggio, šest dni pa je bil na Malti Napoleon, ki je s prevaro končal večstoletno vladavino malteških vitezov. Za junaštvo med drugo svetovno vojno je celoten malteški narod od britanskega kralja dobil križ svetega Jurija. To je bilo prvo kolektivno odlikovanje te vrste in ta križ je tudi na malteški zastavi. Slavni malteški križ je na kovancih za dva evra in evro in povsod drugod.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.