V vesolje bodo leteli tudi Hrvati

Foto: Žurnal24 Vesolje bi si želelo ogledati vedno več bogatih turistov.
Za komercialni polet v vesolje se zanima tudi peščica Hrvatov. Za mesto na krovu bodo odšteli več kot 150 tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

Zagrebška potniška agencija Ulix, ki zastopa ameriško podjetje Virgin Galactic, je potrdila, da ima peterico zainteresiranih hrvaških državljanov za komercialni polet v vesolje po letu 2010. Njihovih imen niso želeli razkriti, hrvaški mediji pa med njimi omenjajo splitskega podjetnika Josipa Buljubašića.

 

Lebdenje na sto kilometrih

Komercialni polet v vesolje ni primerljiv z misijami vesoljskih ladij, temveč gre za polet v atmosfero na višino približno sto kilometrov od Zemlje, vesoljski turisti pa bodo v posebni vesoljski ladji, ki leti tudi s hitrostjo 4000 kilometrov na uro, približno štiri minute tudi v breztežnostnem stanju.

"Hrvaška je ena od 35 držav na svetu, ki ponuja vesoljsko avanturo," je dejal direktor Ulixa Anđelko Čalušić na konferenci, na kateri so predstavili projekt poletov v vesolje. Kot je priznal, je morda tudi "malo bahavo" govoriti o vesoljskih poletih v času recesije, vendar gre za človeški izziv in "premikanje meja možnega".

Bogati hrvaški državljani, ki se bodo odločili za dve uri in pol trajajoči polet v vesolje z agencijo Ulix, bodo morali plačati 157 tisoč evrov, pred tem pa opraviti preizkuse, ki niso preveč zahtevni, saj so jih menda prestali tudi ljudje, ki so imeli operacije srca.

Virgin Galactic je v lasti britanskega milijarderja Richarda Bransona, sicer tudi lastnika družbe Virgin, ki je leta 1996 objavil deset milijonov ameriških dolarjev (7,85 milijona evrov) vreden projekt komercialnih poletov v vesolje.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.