V začimbah tudi salmonela, toksini in žuželke

Foto: Shutterstock Zivljenje 04.11.13, zacimbe, hrana, foto: shutterstock
Začimbe. V njih tudi stvari, ki si jih ne želite jesti.
Oglej si celoten članek

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je razkrila, da 12 odstotkov začimb na policah ameriških trgovin vsebuje tudi stvari, ki v njih ne bi smele biti in so lahko zdravju škodljive, na primer drobne koščke žuželk in mišje dlake. Pri podrobnem pregledu so v sedmih odstotkih vzorcev odkrili tudi bakterijo salmonelo.

Največ iz Indije in Mehike

Začimbe se po izsledkih FDA kontaminirajo na poti od proizvajalca do potrošnika. Največ neustreznih vzorcev začimb je v ZDA pripotovalo iz Mehike in Indije, torej držav, v katerih, kot kaže, pri proizvodnji, transportu in shranjevanju ne upoštevajo vedno ustreznih higienskih standardov.

V ekoloških aflatoksini

Pred kratkim so bili objavljeni tudi izsledki turške raziskave, ki je preverjala vsebnost strupenih snovi v prodajalnah z organsko oziroma ekološko hrano. Rezultati so pokazali, da so v ekološko pridelanih začimbah zaradi neuporabe sintetičnih fungicidov pogosto prisotne glive oziroma strupeni aflatoksini.

Ob vsem tem strokovnjaki poudarjajo, da gre za majhne količine strupenih snovi, zato začimbe ne predstavljajo velike nevarnosti za zdravje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.