Varljiv občutek lakote

Foto: Žurnal24 Kadar vas zgrabi želja po sladkem, se vprašajte, ali ne jeste morda zato, da bi
Občutek lakote je lahko tudi varljiv. Potreba po hrani lahko izhaja tudi iz želje po boljšem počutju.
Oglej si celoten članek

Nadzorovanje občutka lakote je proces, na katerega vplivajo duševni dejavniki in prehranjevalne navade. Znano je, da lahko sodoben življenjski slog, ki ga definirajo slaba prehrana, malo gibanja ter stalno hitenje in stresne okoliščine, vodi do čezmerne teže.

Prava lakota
Krčenje črevesja in kruljenje po želodcu sta kazalnika, da so kalorije iz prejšnjega obroka že porabljene in da je čas za nov obrok. To se zgodi, če so od zadnjega obroka pretekle vsaj štiri ure, če pri obroku niste vnesli dovolj kalorij ali pa ste jih porabili več, kot ste jih pojedli. Občutek lakote med obroki odpravite s hrano, ki je bogata z vlakninami. Za zajtrk jejte črn kruh, ovsene kosmiče in sveže sadje, tako boste brez težav zdržali do kosila.

Tolažba
Telesna in duševna izčrpanost ter premalo spanja so mnogokrat povod za željo po hrani. Neobvladljiva želja po hrani brez simptomov lakote kaže, da v resnici niste lačni. Razlogov za to je kar nekaj. Čustvena lakota je stanje, v katerem se hrana uporablja zato, da bi zadovoljili čustvene potrebe. Kadar vam je dolgčas, si trenutke malo popestrite s prigrizki, pogosto pa je krivec za napade lakote tudi stres. Kadar se ne počutite dobro in imate občutek, da vam nečesa primanjkuje, posežete po hrani. Vendar je občutek zadovoljstva kratkotrajen.

Nekaj sladkega
Telo potrebo po hrani prepozna z zaznavanjem količine sladkorja v krvi. Kadar ta pade, postanemo utrujeni in brez energije. Sproži se močan signal, ki opominja, da moramo jesti. Kadar si zaželite sladkega, se vprašajte, ali morda ne jeste zato, da bi potlačili negativna čustva. Če je to vzrok, se raje poskusite osrečiti z nečim, kar ni povezano s hrano. Če vas želja po sladkem pesti do te mere, da resnično ne morete zdržati brez, si privoščite sladkarije v zmernih količinah.

Žeja
Mnogi občutek žeje zamenjajo za lakoto, v resnici pa bi "lakoto" potešili s kozarcem vode. Pri povečanem apetitu zelo pomaga voda ali kakšna druga nesladkana pijača. Ko vas med obroki zagrabi lakota, popijte kozarec ali dva vode, najbolje mlačne, ali pa si pripravite nesladkan čaj. Osvežilna pijača vam bo pomagala premostiti trenutno lakoto in zdržati do naslednjega obroka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.