Več sadja ne preprečuje raka

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Večje količine sadja in zelenjave še zdaleč ne bodo zmanjšale tveganja za obolelost za rakom. Boljši način je prenehanje s kajenjem in pitjem alkohola.
Oglej si celoten članek

Po desetletju raziskav, ki so zajele več kot milijon ljudi, so raziskovalci ugotovili, da pri preprečevanju raka bolj pomaga, če vzdržujemo zdravo telesno težo in prenehamo kaditi in piti alkohol, kot pa da uživamo ogromne količine sadja in zelenjave. Slednja sta seveda zelo pomembna za zdravo prehrano, a raziskave kažejo, da večje količine ne varujejo pred boleznijo.

"Obstajajo trdni znanstveni dokazi, ki kažejo, da takoj za kajenjem predstavljata veliko tveganje za raka alkohol in prekomerna telesna teža,"
dokazuje epidemiolog Tim Key z Oxfordske univerze.

Izredno malo povezav z zdravo hrano
V članku, objavljenem v reviji British Journal of Cancer, Key pojasnjuje, da so tekom let odkrili zelo malo, če sploh kaj, povezav med uživanjem sadja in zelenjave ter verjetnostjo za obolelostjo za rakom. "Zaključek tako nakazuje, da pri narodih, ki se relativno dobro prehranjujejo, povečanje zdrave prehrane tako ne bo imelo posebnega vpliva. Določene količine so sicer nujno potrebne za normalno delovanje organizma, a večje količine ne pomenijo, da bomo super zdravi," zaključuje.

Ideja o zmanjšanju tveganja se je porodila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so rezultati manjše raziskave pokazali, da so bile osebe, ki niso zaužile dovolj vitamina A, bolj izpostavljene bolezni. V devetdesetih letih so znanstveniki ugotovili, da je tveganje pri osebah, ki jedo malo sadja in zelenjave, dvakrat večje kot pri osebah, ki ga jedo dovolj.

Spremljanje ljudi, dokler ne zbolijo
Najboljši način za preučevanje povezave med hrano in rakom so "perspektivne raziskave", ki spremljajo na tisoče oseb, ki nimajo raka, poudarja Key. "Osebe poročajo, kaj jedo, spremljamo pa jih, dokler nekdo od njih ne dobi raka," še doda.

Kljub rezultatom raziskave pa je še vedno najbolj priporočljivo uživati najmanj pet obrokov na dan, ki vsebujejo sadje in zelenjavo. Na tak način se izgubljajo tudi odvečni kilogrami, ki so najpogostejši vzrok za raka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.